INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

SiteView: PlanRadarova funkcija za snimanje stvarnosti u 360 stepeni pomoću veštačke inteligencije pruža širu sliku u građevini

11.04.2024. | Gradjevinarstvo.rs

Poboljšano upravljanje slikama u 360 stepeni omogućava bogatiju vizuelnu dokumentaciju o projektima, uz veću preciznost, bolju transparentnost i manje prepravki.

Snimci nastaju pomoću kamere na kacigi

Snimci nastaju pomoću kamere na kacigi (Foto: PlanRadar)

PlanRadar, jedna od vodećih digitalnih platformi za građevinu, nekretnine i upravljanje objektima, danas najavljuje uskoro dostupnu funkciju SiteView koja koristi veštačku inteligenciju i dodatno poboljšava već bogate mogućnosti platforme za dokumentaciju, komunikaciju i izveštavanje. SiteView omogućava korisnicima da tokom obilaska objekta zabeleže slike projekta u 360 stepeni, koje se automatski mapiraju na 2D nacrt, čime se dobija detaljan vizuelni zapis aktivnosti tokom svih faza izgradnje.

Jedan od izvršnih direktora grupe Ibrahim Imam navodi: "Ova funkcija predstavlja prekretnicu za korisnike PlanRadara jer kombinuje lakoću upotrebe i najviši nivo preciznosti, čime omogućava kompletan vizuelni pregled ostvarene dinamike i stanja na terenu, napretka i foto-dokumentacije, umesto snimanja na hiljade fotografija. Pored naše osnovne platforme za dokumentaciju, komunikaciju i beleženje tiketa, SiteView omogućava svakome ko radi na projektu da lako pogleda šta je tačno izgrađeno ili ugrađeno, što često smanjuje potrebu za prepravkama."  

Iako se oslanja na najsavremeniju tehnologiju, ovo jednostavno rešenje omogućava građevinskim timovima da obiđu gradilište noseći kameru koja snima u 360 stepeni na kacigi, a SiteView se brine o svemu ostalom. Slike snimljene tehnologijom rekonstrukcije stvarnosti automatski se prebacuju sa kamere u aplikaciju i spremne su za pregled na platformi nakon obilaska lokacije, a putanja obilaska se dodaje 2D nacrtu. Nakon prenosa slika postiže se nivo efikasnosti koji omogućava lako dokumentovanje vidljivih izvedenih radova za nekoliko minuta, kao i brzo prikazivanje kompletne potrebne vizuelne dokumentacije sa gradilišta.

Pored toga, funkcija za poređenje omogućava jednostavan uporedni pregled slika nastalih u različito vreme tokom izgradnje kako bi se video napredak i uočili eventualni propusti.

Jednostavan uporedni pregled slika nastalih u različito vreme

Jednostavan uporedni pregled slika nastalih u različito vreme (Foto: PlanRadar)

Klemens Hamerl, direktor proizvodnje, komentariše: "SiteView smanjuje trajanje nadzora na licu mesta i ubrzava saradnju tima, uz kompletan pregled lokacije, čak i kada se radi na daljinu. Fotografije napravljene tehnikom u 360 stepeni pružaju svu potrebnu dokumentaciju za uvid u napredak projekta i obezbeđuju kompletnu transparentnost. Potrebna je minimalna obuka, pa korisnici mogu jednostavno da podese početnu poziciju na 2D nacrtu izgradnje unutar mobilne aplikacije PlanRadar, obiđu objekat i zaustave snimanje kada završe, a naši sofisticirani algoritmi pobrinuće se za sve ostalo."

Za snimanje nepoznatih okruženja tokom obilaska SiteView koristi tehnologiju SLAM (istovremena lokalizacija i mapiranje), koja se koristi i za autonomna vozila. Funkcioniše tako što procenjuje putanju pešaka na digitalnom nacrtu izgradnje, pri čemu algoritmi neprekidno usklađuju sekvencijalne podatke da bi se odredili položaj i putanja. Putanja se zatim usklađuje sa nacrtom uz pomoć algoritama računarskog vida sa veštačkom inteligencijom, koji integrišu procenu dubine i precizno lociranje.

Ključno je to što projektnim timovima pruža detaljan pregled aktivnosti i napretka u 360 stepeni, a sve to unutar interfejsa platforme PlanRadar koji se lako koristi. SiteView donosi novi nivo funkcionalnosti u PlanRadar, koji već sadrži funkcije upravljanja dokumentacijom, izveštavanja i integracije, što korisnicima omogućava da povežu sve procese projekta na jednom mestu.

Detaljan pregled radova je dostupan tokom svake faze gradnje, što pruža potpunu transparentnost aktivnosti svim uključenim stranama u projektu. Osim što sprečava nesporazume, takođe doprinosi smanjenju potencijalnih sporova.

Predstojeće objavljivanje predstavlja samo početak za SiteView. Očekuju vas stalna poboljšanja, uključujući integraciju sa BIM tehnologijom i mogućnost povezivanja sa tiketima na slikama u 360 stepeni. 

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


VESTI /iz kategorije/


REHAU-300X120-BANNER

ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;