INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Nova rulna staza i veći parking za avione na Aerodromu Konstantin Veliki

02.02.2024. | eKapija

Aerodrom Konstantin Veliki u Nišu uskoro će započeti sa značajnim infrastrukturnim radovima koji obuhvataju izgradnju nove rulne staze i proširenje kapaciteta za parkiranje aviona. Ovaj projekat, koji je deo plana za povećanje operativnih kapaciteta i efikasnosti aerodroma, predstavlja važan korak u modernizaciji i adaptaciji na rastuće zahteve vazdušnog saobraćaja.

Foto: Studija o proceni uticaja na životnu sredinu projekta izgradnja rulne staze sa pripadajućom izolovanom pozicijom za parkiranje vazduhoplova na aerodromu Konstantin Veliki u Nišu

Projektovanje nove rulne staze i dodatnih parking pozicija povereno je kompaniji NEO aerodromes engineering iz Beograda, dok je izrada Studije o proceni uticaja na životnu sredinu dodeljena preduzeću ENVICO Beograd, navodi eKapija. Nova rulna staza, sa ukupnom dužinom osovine od 1.680 metara, projektovana je tako da se harmonično uklopi u postojeću infrastrukturu aerodroma, omogućavajući time ne samo povećanje saobraćajnog kapaciteta već i broja parking pozicija za avione.

Osim izgradnje rulne staze, planirano je i proširenje platforme za parkiranje aviona koje će omogućiti prihvat aviona većih dimenzija, kodnog slova E. Ovo proširenje predviđa formiranje 9 primarnih i 11 alternativnih parking pozicija, čime se znatno povećava kapacitet aerodroma za opsluživanje većeg broja letelica, putnika i robe. Bezbednost saobraćaja i efikasnost opsluživanja vazduhoplova su u fokusu ovog projekta, sa ciljem da se obezbedi neometan protok i visok nivo usluga.

Prema pisanju portala eKapija, predstavnici Aerodroma Srbije izrazili su optimizam u vezi sa realizacijom ovog projekta, naglašavajući da se radovi odvijaju prema planu i da se očekuje prijem prvih putnika u novim objektima već tokom leta. Paralelno sa izgradnjom nove rulne staze i parking prostora, planirana je i izmena projektne dokumentacije za rušenje postojeće zgrade i izgradnju nove, što će dodatno doprineti modernizaciji i funkcionalnosti aerodroma.

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


VESTI /iz kategorije/


REHAU-300X120-BANNER

ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;