INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Usvojena odluka o podizanju spomenika Agostinu Netu

27.12.2022. | eKapija

Juče je u Skupštini grada usvojen Plan detaljne regulacije saobraćajnice Široki put u opštini Zemun, kao i niz odluka o izradi planova detaljne regulacije.

Beograd

Beograd (Foto: Pixabay)

Marko Stojčić, glavni urbanista Beograda, rekao je obrazlažući tačke koje su se odnosile na urbanizam da su pred odbornicima dva plana detaljne regulacije i šest odluka o izradi planova detaljne regulacije, piše eKapija.

– Prvi plan se odnosi na saobraćajnicu Široki put u Zemunu, koja bi trebalo da obezbedi kolski prilaz lokaciji koja je predviđena za reciklažni centar. Kada je u pitanju Plan detaljne regulacije za rasplet nadzemnih vodova na Čukarici, Rakovici i Voždovcu, u pitanju je važan dokument jer Grad sve više vodi računa o svakom kvadratnom metru i naponska mreža ne bi trebalo da predstavlja problem u privođenju nameni bilo koje lokacije. Takođe, time su obezbeđeni prostori za tri sportsko-rekreativna kompleksa. Kada je u pitanju Odluka o proširenju kompleksa "11. april" na Novom Beogradu, ovde nije u pitanju proširenje objekta, čija se veličina neće menjati, već dograđivanje određenih sadržaja unutar kompleksa. U tom delu grada povećan je broj stanovnika i SC "11. april" mora to da "isprati" – rekao je Stojčić.

Napomenuo je da izmena i dopuna plana detaljne regulacije gradske opštine Obrenovac omogućava da se ova opština razvija kao i svaki drugi deo grada i sprovodi odluke sopstvenih urbanističkih komisija.

Odbornici su usvojili Odluku o podizanju spomenika Agostinu Netu, prvom predsedniku Republike Angole. Spomenik će biti podignut u parku u istoimenoj ulici između brojeva 22 i 44 na teritoriji opštine Novi Beograd. Spomenik se podiže sredstvima ambasade Angole u Beogradu, koja je i inicirala njegovo podizanje.

Usvojena je i odluka da nova ulica, koja počinje od Bulevara kneza Aleksandra Karađorđevića i završava kod ulice Dragana Mancea, ponese ime sprskog arhitekte Zorana Žunkovića. Inicijativu za to dalo je Društvo arhitekata Beograda, sa ciljem da se očuva sećanje na jednog od najznačajnijih arhitekata i projektanta stanice Prokop.

Sekretarka za kulturu Nataša Mihailović Vacić je obrazložila usvojene odluke o prenosu osnivačkih prava Grada Beograda nad Muzejom afričke umetnosti i Ustanovom kulture Prvo prigradsko pozorište Lazarevac.

– Prenos osnivačkih prava u slučaju Muzeja afričke umetnosti vrši se sa Grada Beograda na Republiku Srbiju, dok se u slučaju lazarevačkog pozorišta prava prenose sa opštine Lazarevac na Grad Beograd. Inicijativu da Republika preuzme Muzej afričke umetnosti podnelo je Ministarstvo kulture, sa čime se Vlada složila usvajanjem Zaključka – rekla je Nataša Mihailović Vacić.

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


VESTI /iz kategorije/


REHAU-300X120-BANNER

Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;