IZOLACIJA-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Neodržavana kišna kanalizacija potkopala temelje

10.09.2018. | Branka Vasiljević | Politika

Nije kao Krivi toranj u Pizi, ali se polako naginje. Reč je o zgradi u Ulici Milana Uzelca 9 na Kalvariji koja je u poslednja četiri meseca „iskočila” iz ležišta u kome je bila skoro pola veka i nakrivila se desetak centimetara ka trotoaru. I stambena zgrada smeštena tik do nje, u Ulici Marije Bursać 2, nije ostala na istom mestu. Utonula je desetak centimetara.

Stanari su se obraćali raznim službama od opštine do grada da bi se utvrdilo šta je dovelo do pomeranja zgrada i pronašlo rešenje. Pre desetak dana analizu je uradio i Gradski zavod za veštačenje. Utvrđeno je da je do pomeranja zgrada došlo zbog nekoliko faktora, a jedan od njih je neodržavanje kišne kanalizacije.

– Naši veštaci bili su na terenu 27. i 29. avgusta, obišli oba objekta, pregledali ih i spolja i iznutra, proučili projektnu dokumentaciju zgrada, građevinsku dozvolu za nadziđivanje i nadogradnju potkrovlja, dozvolu za gradnju objekta iz 1963. godine...

Uočeno je smicanje zgrade u Ulici Milana Uzelca u nivou četvrtog sprata, tonjenje objekta u Ulici Marije Bursać, a otkrivene su brojne i duboke pukotine u oba objekta, naročito u podrumu i u ulazu u sklonište. U zgradi u Ulici Milana Uzelca neki stanari ne mogu da zatvaraju vrata jer su štokovi ispali – objašnjavaju u Zavodu.

Ilustracija (www.pixabay.com)

Do naginjanja i potonuća zgrada u ovom delu Zemuna došlo je zbog nekoliko faktora.

– Jedan je od njih je zapuštena kišna kanalizacija u blizini trotoara zbog koje je došlo do ulaska atmosferske vode u temelje objekta. Oluci koji su sprovedeni u kanalizaciju takođe su začepljeni, ali su okrenuti tako da ulaze između zida i trotoara. Tako se voda uliva u nekadašnje sklonište, koje postaje pravi kolektor i iz njega odlazi u takozvane trakaste, slabije temelje. Betonski trotoar, kao i zelene površine imaju kontrapad zbog čega se voda umesto od zgrade sliva ka njoj. Takođe postoji i poduži pad trotoara ka krajnjem slivniku kišne kanalizacije koji ne može da primi vodu i ona se tu zadržava. Usled svega ovoga došlo je do sleganja lesnog tla. Osim toga, na trasi kanalizacije u dvorištu posađen je drvored, koji je svojim korenovim sistemom mogao da utiče na kišnu kanalizaciju – kažu u Zavodu.

U ovoj ustanovi ističu da za ovaj problem postoji rešenje. Projekat sanacije Ulici Marije Bursać 2-8 i Milana Uzelca 9-23 podrazumeva zamenu i proširenje oštećenih oluka i njihovo povezivanje sa kišnom kanalizacijom, izradu novih trotoara od Ulice Marije Bursać do Ulice Sime Šolaje, ali tako da imaju odvode ka kišnoj kanalizaciji i sanaciju rezervnih izlaza iz skloništa.

Kako će ovo sve uraditi sami stanari ovih zgrada nisu sigurni.

– Pre nekoliko dana dobili smo obaveštenje od opštine Zemun da ovo što se dešava kod nas nije u njihovoj nadležnosti i da sav teret poslova pada na nas stanare. Mislimo da su nadležne službe ovaj problem prebacivale jedna na drugu, a da je na kraju sve spalo na nas – ističu komšije.

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


VESTI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;