INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Plutajući solarni paneli na Maldivima

10.04.2018. | Jelena Kozbašić | Energetski portal

Prepoznajući osunčanost Maldiva kao potencijal za proizvodnju energije, a u nedostatku kopna i stabilnih krovova (usled karakteristične ostrvske arhitekture) za postavku solarnih panela, austrijsko preduzeće Swimsol je, u saradnji sa Bečkim univerzitetom i nemačkim institutom Fraunhofer, došlo do alternativnog rešenja. Umesto da ih „uzemlje“, oni su solarne jedinice „usidrili“. Svaka od njih zauzima površinu od 14 kvadratnih metara i može da napaja 25 domaćinstava. Postavljene su na aluminijumske okvire koji ne ometaju morska kretanja.

Sistem „SolarSea“ izuzetno je izdržljiv – inženjeri ističu da mu talasi do 2m i vetar do 120 km/h ne mogu naškoditi – i tako barem narednih 30 godina koliko iznosi garantni rok.

Slika 1. Plutajuci solarni paneli na Maldivima (screenshot, Swimsol)

Još jedna dobra strana ovog izuma je i brzina i jednostavnost njegovog sklapanja - preduzeće Swimsol tvrdi da tek tri čoveka za svega jedan dan na plaži može da konstruiše njihovu neobičnu platformu, zbog čega je porede sa Ikea nameštajem.

Prema proračunima, plutajući solarni paneli su, zavisno od doba dana, od 5 do 10 odsto efikasniji u odnosu na svoje krovne ekvivalente u istom podneblju. Razlog tome su efekat hlađenja vode i odbijanje zraka o površinu okeana.

Kako se ne bi narušio razvoj korala kojima je takođe potrebna sunčeva svetlost, važno je da se vodi računa da se ploče instaliraju na mestima sa peskovitim dnom. Neke od njih su, štaviše „opkoljene“ kolonijama ovih organizama, čime su pretvorene veštačke grebene.

Slika 2. Plutajuci solarni paneli na Maldivima (screenshot, Swimsol)

Šta je sa ostalim morskim stvorenjima? S obzirom na to da ribe vole senovite predele, okolina „SolarSea“ predstavlja im kulise za „igru žmurke“.

Ne samo da je struja iz obnovljivih izvora primamljiva iz ekološke perspektive, već i iz perspektive novčanika. Bez subvencija vlade, cena energije koju prodaje Swimsol niža je od one koja dolazi iz znatno prljavijih naftnih derivata.

 

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


VESTI /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;