INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Crep po standardima EU

19.05.2015. | M. Mitrović | Dnevnik

Prva integrisana dozvola u opekarskoj industriji u Srbiji, usklađena sa evropskim standardima, kojom se odobrava obavljanje delatnosti postrojanja usklađeno sa zakonom o integrisalnom sprečavanju i kontroli zagađenja životne sredine uručena je AD „Potisje Kanjiža”. Generalnom direktoru AD „Potisje Kanjiža” Ištvanu Jeneiju u prisustvu menadžementa fabrike i opštinskih čelnika dozvolu je uručio  pokrajinski sekretar za urbanizam, graditeljstvo i zaštitu životne sredine AP Vojvodine dr Slobodan Puzović.

Preduzeće AD „Potisje Kanjiža” u vlasništvu austrijske grupacije „Tondah” upošljava oko 400 radnika, najveće je u kanjiškoj opštini i jedno od vodećih u domaćoj opekarskoj industriji. Direktor Jenei je izjavio da je dobijanje ove dozvole izuzetno značajno za kompaniju, jer pored prvenstvenog cilja vlasnika da se ostvaruje profit je i da postrojenja koja funkcionišu budu u potpunosti u skladu sa svim propisima koji obezbeđuju zaštitu životne sredine.

Proces dobijanja integrisane dozvole je trajao više od pet godina, kako je napomenuo Jenei, i mada je ovo preduzeće među prvima podnelo zahtev,  dobijanje je toliko trajalo i zbog toga što nadležni organi još nisu imali dovoljno iskustva u rešavanju ove problematike. U poslednjih 10 godina „Potisje Kanjiža“ je u unapređenje proizvodnje investiralo oko 50 miliona evra, što prema rečima direktorke proizvodnje Ilone Pajić kazuje da je proizvodnja razvijana po najvišim standarima, te da postrojenja kanjiške kompanije rade kao u najrazvijenijim evropskim zemljama.

Pokrajinski sekretar dr Slobodan Punzović je naglasio da ispunjavanje uslova za integrisanu dozvolu znači da AD „Potisje Kanjiža” eksploatiše glinu, proizvodi crepove i drugi građevinski mategrijal po najvećim domaćim i evropskim standardima.

- Integrisana dozvole je potvrda izdata od „Pokrajinskog sekretarijata“ da kompanija „Potisje Kanjiža” ne zagađuje životnu sredinu, da nema štetnih emisija suprotnih zakonskoj regulativih, takođe da se odgovorno odnosi prema prirodnim resursima i prema energiji, a da je proizvodnja tako organizovana da se u procesu proizvodnje brine o zaposlenima, lokalnom stanovništvu i okruženju u kome radi – rekao je Puzović.

On je dodao da je kompanija morala da uloži značajna sredstva da bi unapredila proces proizvodnje, a izrazio je uverenje da će i druge kompanije slediti primer AD „Potisje Kanjiža” i da će pribavljanjem integrisane dozvole omogućiti kvalitetan rad u zdravom životnom okruženju. Puzović je preodočio da u Vojvodini ima preko 66 privrednih subjekata koji po zakonu treba da ishoduju integrisanu dozvolu, da je do sada to uradilo svega nekoliko, a da će sve ostale do 2020. to morati da učine, jer će biti pred izborom ili da pribave integrisanu dozvolu ili da stave katanac na svoje fabrike.

 

 

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


XELLA-300X250-BANNER

ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;