IZOLACIJA-468X60-BANNER

Najavljena tužba zbog „smrdljivih zgrada“

23.10.2014. | Tanjug

Direktor firme „Ekosekund“ Radivoje Petrović optužio je danas „Građevinsku direkciju Srbije“ (GDS) za „moralnu“ štetu nanetu toj kompaniji, nagoveštavajući da problem „smrdljivih zgrada“ u Novom Beogradu ne potiče od oplatola već možda od aditiva koji se koriste u građevinarstvu radi uštede cementa.

Ilustracija (Foto: Pixabay.com)

S druge strane, u „Direkciji“ je rečeno „Tanjugu“ da je GDS od samog početka transparentno iznosila u javnost sve činjenice o tom slučaju, i da je sva postojeća dokumetacija o korišćenom oplatolu kao i nalazi relevantnih i kredibilnih institucija prosleđeni nadležnim inspekcijama, MUP-u i Tužilaštvu.

U GDS kažu da je istraga o tom slučaju u toku i da ima poverenje u institucije države i ne želi da bespotrebno polemiše sa proizvođačem oplatola koji je uzrokovao problem.

Petrović je, na današnjoj konferenciji za novinare, najavio tužbu protiv GDS tvrdeći da je nanela veliku „moralnu“ štetu „Ekosekundu“ i istakao da nikad i nigde u svetu problem sa neprijatnim mirisom zidova nije nastao zbog oplatola, odnosno ulja kojim se premazuju oplate koje se koriste za betoniranje.

- Ulje bilo kog proizvođača ne može da bude uzrok tog problema – kazao je on.

Kako je naveo, korišćenje aditiva u građevinarstvu nije nova pojava u Srbiji, i na tim aditivima postoje upozorenja da moraju da se koriste u skladu sa uputstvom, jer u suprotonom mogu da izazovu gasna isparenja.

Petrović kaže da je u Srbiji uvedena praksa da se koriste aditivi i tzv. superplastifikatori, i da u zemlji ima izvođača koji ih prave u kućnoj radinosti, odnosno u kadi, kao i da oni sadrže fenol-formaldehid. On, takođe, tvrdi da su njihove analize, kao i analize Instituta za javno zdravlje u Novom Sadu, pokazale da oplatol ne može biti uzrok tog problema i da GDS, kako je rekao, „manipuliše sa analizom Instituta za nuklearne nauke Vinča, koji je navodno potvrdio da je fenol iz oplatola kriv za neprijatni miris“.

Petrović navodi da su se pojavile fotografije navodne ambalaže sumnjivog oplatola i da svaki građevinac zna da je to ambalaža za aditive, a ne „Ekosekundovog“ ulja. Prema njegovim rečima, sumnjivo je i koji je uzrok oplatola analiziran, pošto je navedeno da nije bio u originalnoj ambalaži, kao i da ga je izvođač kupio na slobodnom tržištu. On smatra da „GDS pokušava da prikrije veliku grešku, s obzirom na to da je zaražen beton vredan, prema nekim procenama, devet miliona evra“. Reč je o dve zgrade u naselju Dr Ivan Ribar odnosno stanovima u objektima na adresi Mileve Marić Ajnštajn br. 80, 81, 100 i 102.

Direktor „Gradevinske direkcije Srbije“ Nebojša Šurlan je ranije izjavio „Tanjugu“ da bi sanacija dve zgrade u naselju Dr Ivan Ribar, u kojima se oseća oplatol, mogla da bude završena do kraja aprila 2015. ukoliko to rešenje prihvate stanari, koji mogu za to vreme da koriste slobodne stanove u naselju Stepa Stepanović ili iznajme stan, kao i da će GDS pokriti sve troškove.

 

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


BAUMIT
BAUMIT
BEOGRAD-KALUĐERICA
www.baumit.rs

ISOMAT
ISOMAT
PEĆINCI-ŠIMANOVCI
www.isomat.rs

TRITONEX
TRITONEX
KRAGUJEVAC
tritonex.rs

Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...
Darko 14.03.2024.
Pa kad cveta mito i korupcija. Ako se to is...

;