INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Biootpad - građevinski materijal novog doba

11.02.2021. | Gradjevinarstvo.rs

Briga o ekologiji i korišćenje materijala koji ne štete prirodi i okruženju u kojem živimo svima bi trebalo biti na pameti, ali je realnost mnogo drugačija. Proizvode se proizvodi od materijala koji nisu podobni za recikliranje i stvara se otpad koji preti da uguši celu planetu Zemlju. Otpada je sve više i mnogi projekti su i osmišljeni sa idejom da se veliki deo obradi i koristi za ponovnu upotrebu. Međutim, ovde treba napraviti razliku jer nije svaki otpad "problematičan", ima i onog koji može biti koristan a u tu kategoriju spada biootpad.

Tretiranjem biootpada bave se između ostalih i startap kompanije. Primeri dolaze iz celog sveta i mogu dati ideju onima koji bi želeli da nešto preduzmu za planetu a ujedno i profitiraju na tome. Firme poput Ottan Studija i Biohme prave održive građevinske proizvode koristeći ovaj zanemareni i iznenađujući  materijal - biootpad.

Pločice napravljene od biomaterijala - Ottan Studio

Pločice napravljene od biomaterijala (Foto: Ottan Studio)

Ottan Studio sa sedištem u Istanbulu osnovala je Ayşe Yılmaz koja prerađuje biootpad u nove materijale za proizvode iz oblasti enterijera i industrijskog dizajna. Izrađuju se nameštaj i ukrasni predmeti od sastojaka koje većina proizvođača zanemaruje. Ona se i pre otvaranja firme bavila nekonvencionalnim materijalima i stvarala predmete od reciklirane kore od mandarina, lišća, cveća i sl. Na ideju je došla tako što je pomislila kako verovatno u velikim gradovima poput glavnog grada Turske ima ljudi koji razmišljaju kao ona i čeznu za prirodom, pa je razvila metodu kako bi prirodu unela u život ljudi.

Pločice napravlejen od biomaterijala

Pločice napravlejen od biomaterijala (Foto: Biohm)

Firma koja se takođe bavi preradom biootpada i njegovim stavljanjem u dalje tokove je i Biohm. Bavi se razvojem građevinskih materijala na bazi biomase i građevinskih sistema po principu kružne ekonomije. Otvorio ju je Ehab Sayed koji je pre osnivanja firme sproveo detaljno istraživanje na Univerzitetu Brunel u Londonu, vezano za tokove otpada u Velikoj Britaniji. Fokusirao se na građevinsku industriju. Otkrio je da razlozi nastajanja otpada nisu bili nužno finansijski ili tehnološki, već perceptivni. Ovo se odnosilo na stečene navike u industriji oko korišćenja resursa.

Obe kompanije su inovativne i rade na stvaranju ekoloških rešenja u formi novih, regenerativnih građevinskih proizvoda. Yilmaz kaže da se danas kada se govori o upotrebi biomaterijala uglavnom misli na drvo. Ona međutim ovaj resurs izbegava jer ga smatra "ranjivim". Sa druge strane ona napominje da se može iskoristiti otpalo lišće ili orezane grane. U ovoj kompaniji se proizvodi nameštaj, rasveta, ukrasne površine i predmeti, pa čak i neke automobilske komponente.

Kuhinja od biomaterijala - trave - Ottan Studio

Kuhinja od biomaterijala - trave (Foto: Ottan Studio)

Što se tiče Sayeda, on je razvio alternativni građevinski proizvod nazvan "Triagomy". U pitanju je bio-kompozitni panel sastavljen od ekološki-bezopasnih sastojaka koji se lako mogu reciklirati. Napravljen je na biološkoj osnovi kako bi se omogućila njegova široka primena ali nema strukturnu čvrstoću materijala poput čelika i betona. Uzimajući inspiraciju iz načina na koji se molekuli ugljenika međusobno vezuju, komponente sistema slede matematički kôd koji omogućava ravnomerno raspoređivanje opterećenja u strukturi zgrade. Korišćenje ovih panela pokazuje do 120 odsto manje uticaja na okolinu u odnosu na tradicionalne materijale poput betona. Takođe, ovi paneli se mogu demontirati, čime se umanjuje otpad kada treba da se ruše konstrukcije napravljene od njih. Kompanija pored ovog proizvoda ima i izolacioni panel nazvan micelijum koji je napravljen od vlakana gljiva.

Opeke napravljene od vlakana gljiva (Foto: Biohm)

Opeke napravljene od vlakana gljiva (Foto: Biohm)

Kompanije kao ove, koje se bave preradom i daljim korišćenjem biootpada susreću se sa nizom izazova. Jedno od ograničenja je da se otpad mora koristiti pre nego što propadne. Materijal mora biti isporučen svež, a vlaga mora biti u potpunosti uklonjena pre dalje obrade. Vreme je ovde ključno. Shodno tome, neophodno je sarađivati sa kompanijama koje imaju stalan dotok potrebnih materijala. Biohm npr. dobija neophodne materijale od mlinova za žito, uzgajivača konoplje i lana, firmi za uređenje zelenih površina, restorana i sl. Ottan Studio sarađuje sa lokalnim kompanijama za proizvodnju hrane, opštinama i kompanijama koje prevoze otpad od hrane iz cele zemlje. Ova partnerstva su presudna za širenje proizvodnje. 

Paneli napravljeni od braon lišća - Ottan Studio

Paneli napravljeni od braon lišća (Foto: Ottan Studio)

Ottan Studio je trenutno u pilot fazi i fokusira se na istraživanje i razvoj, dok je u ponudi nekoliko proizvoda. U planu je da se proizvodnja prepusti fabrici i omasovi sa povećanjem kapaciteta 15 puta. Biohm trenutno pokreće svoj prvi proizvodni pogon koji može proizvesti 3.000 kvadratnih metara panela na mesečnom nivou, a predviđa da će za dve godine dostići 18.000 kvadratnih metara. Obe ove firme imaju za cilj da učine više od pokazivanja efikasnog upravljanja otpadom. Složili su se da im je krajnji cilj da se životni ciklus resursa proteže beskonačno, slično kao u prirodi, uz to da se ne uništavaju prirodna dobra i ne troši preterano energije za preradu sirovina.

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


XELLA-300X250-BANNER

Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;