INFONET-468X60-BANNER

Sistem baziran na gravitaciji koji skladišti energiju

01.09.2020. | Gradjevinarstvo.rs

Korišćenje obnovljivih izvora energije u svetu je u porastu, pa je shodno tome veća i tražnja za novim metodama njihovog skladištenja. Novina na ovom polju je sistem koji koristi gravitaciju. 

Sistem baziran na gravitaciji koji skladišti energiju

Sistem baziran na gravitaciji koji skladišti energiju (Foto: Gravitricity)

Ovaj sistem energiju skladišti uz pomoć gravitacione sile, dizanjem i spuštanjem ogromnih tegova. Funkcioniše na istom osnovnom principu po kome kada se opruga namota i pusti oslobađa energiju, samo što u ovom slučaju "opruge" imaju masu od 500 do 5.000 tona. Kada ih snažni kablovi i vitla pridržavaju, ovi tegovi skladište velike količine potencijalne energije. Za korišćenje energije, mogu se spustiti niz rudarsko okno kako bi okretale vitlo i napajale mrežu električnom energijom. 

Prototip je delo španske kompanije Gravitricity koja za ovaj sistem kaže da bi mogao imati najveću izlaznu snagu između 1 i 20MW i raditi do 50 godina bez gubitka performansi. Sistem može da od nule dođe do maksimalne snage za manje od sekunde, da brzo oslobodi korisni teret za samo 15 minuta ili uspori da traje do osam sati. Kako bi se napunila ova velika "mehanička baterija", energija iz obnovljivih izvora podiže tegove nazad na vrh što donosi efikasnost između 80 i 90 odsto.

Ovakav sistem bi mogao da uštedi kada se govori o troškovima skladištenja energije. Koncept je sličan onom iz 2018. iza kojeg stoji firma Energy Vault. Ovaj sistem koristi dizalicu za podizanje betonskih blokova u toranj. 

Sistem baziran na gravitaciji je u ranoj fazi izgradnje, pa se postrojenje za testiranje koncepta očekuje sledeće godine. Toranj će biti visok 16m. Tegovi će biti od 25 tona u cilju proizvodnje 250kW. Testno postrojenje treba da krene sa ispitivanjem na proleće 2021. godine, dok će pokretanje projekta snage 4MW započeti kasnije iste godine.

Kako kažu iz kompanije Gravitricity, u jednom testu će se zajedno spustiti tegovi kako bi se stvorila puna snaga i proverila brzina reagovanja. Nakon toga će se izvesti testiranje sa dve pojedinačne mase, spuštajući jednu za drugom kako bi se proverila izlazna energija kroz duži period. Biće obavljeni i drugi testovi kako bi se demonstrirale i preradile sve mogućnosti sistema.

Prilagođena vitla i kontrolni sistem gradi Huisman iz Češke, dok Kelvin Power izrađuje rešetkasti toranj u Lesteru u Velikoj Britaniji. Odvojeni delovi će potom biti otpremljeni u luku Lit u Edinburgu gde će biti izgrađena test kula

 

Komentari: 1

Milan 07.09.2020 12.43.59

Prave prototip koji će moći da skladišti 1kWh energije?! Tesla S ima bateriju od 42kWh. A maksimalna energija (pri tegu od 5.000 tona i visini stuba 100m) je 1362 kWh - četvoromesečna potrošnja jednog domaćinstva. Genijalci...

Vezane kategorije


TEKSTOVI /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;