SFSOPLATE-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Ekološki napredak u energetici: Potencijal elastičnih metapovršina

21.04.2024. | Gradjevinarstvo.rs

U nedavnom istraživanju koje je privuklo pažnju javnosti, razvijena je nova vrsta elastične metapovršine (TREM) koja se može rekonfigurisati slično LEGO kockama, što predstavlja veliki korak napred u oblasti sakupljanja energije.

Foto: POSTECH

Tim istraživača iz različitih oblasti, među kojima su mašinstvo, hemijsko inženjerstvo i elektrotehnika, uspeo je da poboljša efikasnost ovakvog tipa metapovršina koristeći teoriju Timošenko-Ehrenfestovih greda, što je prva primena ove teorije na elastične metamaterijale.

Elastične metapovršine omogućavaju kontrolu faza elastičnih talasa, što se može koristiti u različitim aplikacijama, uključujući fokusiranje talasa, anomalnu refrakciju, samoubrzanje talasa i totalno odbijanje talasa. Ovo istraživanje ne samo da doprinosi teorijskom razumevanju metamaterijala, već ima i praktičnu primenu u energetskom sektoru, naročito u ekološkom iskorišćavanju ambijentalne energije.

Metapovršine koje je tim kreirao mogu da se prilagođavaju za različite funkcije i frekvencije, što ih čini izuzetno korisnim u strukturnom zdravstvenom monitoringu, bežičnom povezivanju i umrežavanju. Jedna od ključnih prednosti ove tehnologije je njena sposobnost da poboljša električnu snagu piezoelektričnih komponenti do osam puta, što potencira njihovu upotrebu u raznim energetskim sistemima.

Profesor Jun Suk Rho, jedan od vodećih istraživača, ističe da će ova tehnologija imati značajan uticaj na energetiku, posebno zato što omogućava efikasnije korišćenje ambijentalne energije, čime se smanjuje zavisnost od tradicionalnih izvora energije i doprinosi očuvanju okoline.

Ova studija, objavljena u časopisu Advanced Science, predstavlja važan korak ka razvoju održivih i efikasnih energetskih tehnologija.

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;