Rotirajuća koliba koja hvata sunčevu svetlost

11.09.2018. | India Block | Dezeen

Jak Studio je izgradio kolibu na plaži britanskog primorskog grada Istborna koja se rotira kako bi pratila sunčevu svetlost tokom dana.

„Spyglass Beach Hut“ se nalazi na ugrađenoj rotirajućoj ploči kojom se može upravljati daljinskim upravljačem, tako da omogućava posetiocima da tokom dana okreću kolibu i prate sunce.

Rotirajuća koliba koja hvata sunčevu svetlost

Rotirajuća koliba koja hvata sunčevu svetlost (foto: Francesco Russo)

Zastakljeni zid na zadnjoj strani kolibe omogućava pogled od poda do plafona ka plaži i pristaništu u Istpobrnu, koji se menja u zavisnosti od položaja konstrukcije koja može da se rotira za 180 stepeni.

Drvene šindre na prednjoj strani obojene su sa narandžastim i plavim prugama i upućuju na tradicionalne kolibe na plaži, a forma podseća  na ogroman dvogled koji je karakterističan za turistička mesta.

Rotirajuća koliba koja hvata sunčevu svetlost

Rotirajuća koliba koja hvata sunčevu svetlost (foto: Francesco Russo)

„Velika inspiracija našem projektu bio je dvogled kroz koji se gleda more a prethodno se u njega ubaci novčić", objašnjava Jacob Low, osnivač i partner u firmi Jak Studio.

„S obzirom da možete pomerati ove dvoglede, korisnici će takođe moći da pomeraju i našu „Spy Glass“ kabinu  kako bi stupili u interakciju sa suncem ili obalom. Nadamo se da ćemo doneti malo nostalgije lokalnim stanovnicima i posetiocima".

Rotirajuća koliba koja hvata sunčevu svetlost

Rotirajuća koliba koja hvata sunčevu svetlost (foto: Francesco Russo)

Njena teška pokretna ploča rotira se od istoka na zapadu, smeštajući konstrukciju dimenzija 2x3 metra.

Okretna ploča je postavljena u okvir šetališta pre nego što je betonski modul stavljen odozgo.

Prozirni deo koji povezuje dva betonska elementa omogućava da uđe prirodno svetlo unutar konstrukcije tokom dana, dok je noću unutrašnjost osvetljenja svetiljkama.

Rotirajuća koliba koja hvata sunčevu svetlost

Rotirajuća koliba koja hvata sunčevu svetlost (foto: Francesco Russo)

„Izgradnja i postavljanje kolibe bili su praćeni mnogim izazovima, od inženjerskog poduhvata vezanog za rotiranje kolibe, preko materijala kojii treba da izdrži ekstremne klimatske uslove do same instalacije na istaknutom mestu na šetalištu."

U unutrašnjosti iznad vrata se nalazi konzolni deo sa dva prozora koji daju formu dvogleda ovoj kolibi.

Dodat je i tuš, police za odlaganje stvari i tapacirani deo za sedenje, kako bi se pružile sve pogodnosti privatne kolibe na plaži, iako je dostupan za iznajmljivanje i kao prostor za događaje.

Rotirajuća koliba koja hvata sunčevu svetlost

Rotirajuća koliba koja hvata sunčevu svetlost (foto: Francesco Russo)

Projekat je bio deo inicijative Eastbourne Borough Council koji je pozvao projektante da izmene izgled tradicionalnih koliba na plažama.

Jak Studio je nedavno projektovao enterijer za kozmetički salon Sohou u Londonu, sa preklopnim ogledalima i otvorenim kaminom na sredini stola.

Komentari: 0

Vezane kategorije


TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
Kordunas 12.11.2018.
Nadamo se skorom početku radova i kraju tog...
Dragica 09.11.2018.
Ma kako da ne...bas joj verujemo.
Neš 01.11.2018.
Komentara 0 tako će i ostati to je sve lep...
Barmen 27.10.2018.
Ako pogledamo armiranu plocu, stub ili gred...
mile 24.10.2018.
Kada cemo mi da napravimo takav most?