INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Kuća u stakleniku

26.10.2021. | Gradjevinarstvo.rs

Inovativna konstrukcija koja kuću smešta u staklenik pokazala se kao pravo rešenje za oblasti koje karakteriše niska temperatura, kakve su u Norveškoj. Veoma niske prosečne temperature u Skokholmu i ostalim gradovima tokom zimskog perioda podstakle su stanovnike da osmilse kako da im u prostoru u kojem žive konstantno bude toplo. Jedan par je zahvaljujući konstrukciji baziranoj na stakleniku kojom je obavio svoju kuću postigao cilj i obezbedio okruženje za život gde je prijatno i toplo tokom cele godine.

Naturhuse - Kuća prirode

"Naturhuse" - "Kuća prirode" (Foto: Kirsten Dirksen)

Još davne 2004. godine, ovaj francusko-švedski par je odlučio da svoj ljetnikovac "umota" u ogroman staklenik od 200 kvadratnih metara. Konstrukcija im je pomogla da iskoriste solarnu energiju i tako uštede ali i da uzgajaju kulture netipične za Švedsku. Ovaj koncept kuće u stakleniku naziva se "naturhuse" što znači "kuća prirode" i potiče upravo iz ove zemlje. Ideju je prvi predložio arhitekta Bengt Warne koji je 1974. počeo da gradi prvu kuću ove vrste.

Naturhuse - Kuća prirode

"Naturhuse" - "Kuća prirode" (Foto: Kirsten Dirksen)

Inicijalno je bilo da se na potpuno praznom placu gradi nova "kuća prirode". Međutim, na kraju je odlučeno da se ipak iskoristi već postojeći letnjikovac smešten na stokholmskom arhipelagu. Koristeći Warneov dizajn, kuća je obavijena i pokrivena staklenim panelima kako bi se dobio staklenik. Zahvaljujući ovoj konstrukciji moguće je održavati temperaturu od oko 20°C u zatvorenom prostoru, bez uključivanja grejanja, dok je napolju -15°C.

Rešenje je odlično tokom zimskih meseci, ali je najveći nedostatak ovog jedinstvenog doma vrućina tokom leta. Shodno tome da je u pitanju staklenik, vrlo brzo se može zagrejati tokom toplog vremena i podići temperatutu na do 40°C. Kako bi se rešio ovaj probelm, napravljen je otvor na krovu staklenika pomoću koga se reguliše temperatura.

Naturhuse - Kuća prirode

"Naturhuse" - "Kuća prirode" (Foto: Kirsten Dirksen)

Pored svega navedenog, kuća je takođe i potpuno nezavisna od gradske kanalizacije. Kanalizacioni sistem je osmislio vlasnik i počinje sa toaletom za odvajanje urina koji koristi centrifuge, tu su takođe cisterne, saksije za uzgajanje i baštensko jezerce za filtriranje vode i kompostiranje ostataka.

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;