INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Projektovanje nosača u firmi PIRAMIDA

31.05.2023. | Gradjevinarstvo.rs

Piramida d.o.o. se bavi projektovanjem i građenjem objekata gde se kao osnovni materijali koriste drvo i drveni prefabrikati. Specijalizovani su za projektovanje i građenje objekata velikih raspona - inženjerski odgovornih konstrukcija, te za projektovanje i građenje montažnih objekata.

Projektovanje nosača u firmi PIRAMIDA

Tehnologija proizvodnje

Projektovanje konstrukcija u lepljenom lameliranom drvetu je strogo uslovljeno tehnološkim uslovima proizvodnje nosača.

Prilikom proizvodnje nosača koristi se građa četinarskog porekla II kvalitetne klase prema važećoj domaćoj regulativi. Građa je prosušena na vlažnost od 12% ± 2%. Vlažnost drveta je integralni faktor kvalitetnog lepljenja nosača. Prilikom proizvodnje koristi se građa namenski sečena i pripremljena za proizvodnju drvenih konstrukcija. Nosači su standardnih širina 6cm, 8cm, 10cm, 12cm, 14cm, 16cm, 18cm i 20cm. Za nosače većih širina neophodno je lepljenje celih greda jedne za drugu. Visina nosača je uslovljena celim brojem lamela u jednom paketu, te visinu nosača treba birati u modulu 3.2cm, što je jednako neto debljini lamele. Lepljeni nosač mora da ima bar dve lamele. Maksimalni broj lamela nije ograničen.

Lepljenje nosača se vrši u pogonu za proizvodnju lepljenih lameliranih konstrukcija, pomoću odgovarajuće mehanizacije te velikih presa.

Maksimalna dužina lamele je 30m, što je ujedno i maksimalna dužina nosača koji se može proizvesti u jednom komadu u proizvodnom pogonu firme Piramida.

Prilikom proizvodnje nosača za lepljene lamelirane konstrukcije koristi se građa četinarskog porekla. Standaradno se primenjuje smreka i jela. Za objekte koji će nekim svojim delom biti izloženi atmosferskim uticajima može se koristiti bor. Za objekte koji treba da imaju veliku trajnost u spoljašnjim uslovima može se koristiti ariš.

Bez obzira na primenjenu vrstu drveta, zaštita konstrukcije se moze izvršiti premazima na vodenoj ili uljanoj bazi.

Projektovanje nosača u firmi PIRAMIDA

Konstruktivni sistemi

Noseće drvene konstrukcije se projektuju i izrađuju prema pravilima teorije konstrukcija. Svi statički sistemi koji su teorijski obrađeni mogu biti izvedeni u sistemu drvnih konstrukcija.

Lepljeni lamelirani nosači mogu biti statičkog sistema:

  • prosta greda konstantnog poprečnog preseka,
  • prosta greda promenljive visine poprečnog preseka,
  • kolenasta prosta greda konstantnog poprečnog preseka,
  • kolenasta prosta greda promenljive visine poprečnog preseka,
  • kontinualni nosač konstantnog poprečnog preseka,
  • kontinualni nosač promenljive visine poprečnog preseka,
  • greda sa prepustima,
  • luk na dva zgloba,
  • luk na tri zgloba,
  • luk na tri zgloba sa zategom,
  • rešetkasti nosač i sl.

Projektovanje nosača u firmi PIRAMIDA

Prilikom oblikovanja konstrukcija od drveta obično se koriste kombinovani sistemi nosača u objektu. Sistem primarnih i sekundarnih nosača se povezuje u prostorno stabilan sistem. Prostorno stabilna ramovska konstrukcija može biti sastavljena iz raznorodnih ravanskih statičkih sistema.

Prostorna stabilnost objekta se postiže sprezanjem susednih glavnih nosača - angažovanjem glavnih nosača kao pojaseva prostorne rešetke, sekundarnih nosača kao vertikala prostorne rešetke, te dodatnih čeličnih ili drvenih elemenata kao zategnutih dijagonala u prostornoj rešetci. Formiranjem sistema statički ekvivalentnog prostornoj rešetki u polju ili poljima konstrukcije se obezbeđuje postojanje nepokretnih tačaka.

Drvene konstrukcije se zbog prirode upotrebljenog materijala obično prave sa zglobnim vezama među diskontinuiranim elementima. Formiranjem zglobova u konstrukciji se omogućuje izrada manjih elemenata koji se sastavljaju na gradilištu čime se olakšava transport i montaža konstrukcije. Vezni elementi se prave od čelika, a prema uticajima na mestu sastava štapova.

Projektovanje nosača u firmi PIRAMIDA

Primena

Drvene konstrukcije su primenljive za sve vrste krovnih pokrivača. Drvena konstrukcija se namenski oblikuje da obezbedi odgovarajući pad za pravilno funkcionisanje krovnog pokrivača - odvođenje vode. Dimenzionisanjem konstrukcije prema propisima i pravilima struke se obezbeđuje nosivost, stabilnost i upotrebljivost objekta za sva eksploataciona opterećenja i situacije.

Prilikom projektovanja drvenih konstrukcija, lepljeni lamelirani nosači imaju primenu za raspone veće od 5m. Za raspone do 5m se koriste nosači od masivnog drveta, jer se za takve raspone opterećenja mogu savladati nosačima od masivnog drveta. Za veće konstrukcije glavni nosači se uvek prave od lepljenog lameliranog drveta, dok se sekundarna konstrukcija može po izboru praviti od masivnog drveta ili lepljenog lameliranog drveta.
Drvene konstrukcije imaju osobinu samoodrživosti u požaru.

Drvene konstrukcije od lepljenog lameliranog drveta omogućavaju impozatnost elemenata konstrukcije uz izbegavanje osećaja težine. Drveni nosači ne traže dodatnu obradu to jest konstrukcija je kvalitetan deo enterijera. Uz posebne zahteve kao što je brušenje i dodatno premazivanje postiže se dvostruki efekat - noseća konstrukcija i enterijerski kvalitetan deo objekta.

Projektovanje nosača u firmi PIRAMIDA

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;