INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Saveti za održavanje zidova od opeke

16.08.2018. | Fabian Dejtiar | Arch Daily

Opeke su kroz istoriju bile kamen temeljac širokog spektra životnih prostora, od zaštitnih ograda pa sve do okvira koji propuštaju sunčevu svetlost. Bilo da se radi o njihovim ekonomskim ili estetskim aspektima u boji i teksturi, upotreba opeke se može videti u gradovima širom sveta.

Uprkos svojoj praktičnosti i širokoj upotrebi, opeka predstavlja izazov za arhitekte i graditelje. Spoljašnji faktori u vidu vlažnosti, vetra, sunca i vremenskih uslova ostavljaju svoj pečat na opeki i postepeno joj daju praktične i estetske osobine.

U nastavku će biti prikazani saveti o tome kako najbolje održavati zidove od opeke.

Ilustracija 1 (foto: www.pixabay.com)

Pre svega je neophodno prepoznati široku paletu opeka i različite načine na koje se tretiraju i obrađuju kako bi se ispunili određeni ciljevi.

Ako uočite svetlije boje i prekomerniju hrapavost na cigli, verovatno je da su se zemlja i drugi agensi mnogo brže nagomilavali u odnosu na one tamnije i glatkije opeke. Još jedan ključni faktor je orijentacija zidova i izloženost spoljašnjim uticajima.

Godišnja kontrola zida ili nekog drugog elementa konstrukcije od opeke je neophodna i treba uzeti u obzir svaki estetski i funkcionalni faktor opeke. Jedan od načina da se to uradi je da se poprska površina, koristeći mlaz vode kako bi se proverilo da li ima bilo kakvih slabih tačaka u malteru koji mogu dovesti do curenja i mnogih drugih problema.

Ilustracija 2 (foto: www.pixabay.com)

Čišćenje je od suštinskog značaja za sprečavanje negativnih uticaja, uprkos činjenici da mnogo puta idemo na to da opeka ima rustičan izgled. Puzavice kao što je bršljen mnogo pomažu u postizanju ove estetike. Važno je voditi računa i zbog zdarvstvenih razloga koji se mogu javiti usled nagomilavanja prašine i prljavštine. Sve u svemu, čišćenje je jednostavan i ekonomičan proces.

Jednostavan način za uklanjanje slojeva nastalih usled vlage i buđi je uz pomoć ribaće četke i mešavine izbeljivača i vode, tako što se površina čišti horizontalnim pokretima. Tokom ovog postupka treba koristiti zaštitnu opremu kao što su rukavice, maska i zaštitne naočare. Ako je površina komplikovanija, mogu se koristiti hemijska sredstva za čišćenje koja se mogu razblažiti u vodi prema specifikacijama proizvoda. i zapamtite da jako pritiskate površinu dok čistite.

Ilustracija 3 (foto: www.pixabay.com)

Kao što je napomenuto, puzavice predstavljaju atraktivan dodatak zidovima od opeke, ali mogu da prouzrokuju preuranjeno propadanje fasade od opeke. Ovo se možete izbeći rutinskim obrezivanjem biljaka i čišćenjem opeka.

U slučaju da otpadne deo maltera ili krene da se kruni, potrebno je da se pažljivo ukloni pomoću dleta - nakon temeljnog čišćenja celog zida. Potrebno je da površina na koju će se naneti novi sloj maltera bude čista.

Pored čišćenja i sanacije, postoji širok spektar proizvoda koji se koriste za zaštitu od vlage. Oni preparati  stvaraju nepropusnu barijeru i sprečavaju nastanak vlage i buđi. Primena ovih proizvoda zavisiće od klimatskih faktora koji vladaju u mestu gde se nalazi objekat. U nekim slučajevima, ovi proizvodi mogu da začepe i spreče  zidove da „dišu“ što može dovesti da se uhvati vlaga unutar opeke, što dalje uzrokuje niz dugoročnih problema.

Ilustracija 4 (foto: www.pixabay.com)

Na tržištu je puno proizvoda koji se koriste kao završne obloge i koji ne menjaju boju i nijansu opeke. Važno je razumeti specifičnosti svakog od njih. Na primer, kod primene nekih proizvoda je potrebno da se nakon nanošenja sačeka neko vreme zbog sušenja, zatim neki zahtevaju veći broj ljudi potrebnih za posao, alat potreban za aplikaciju i potrebnu zaštitnu opremu.

U tekstu su date informacije za pomoć u održavanju površina prekrivenih opekom ali se mora voditi računa da je svaki zid specifičan i da uvek treba biti na oprezu i ukoliko je potrebno konsultovati profesionalce.

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


TEKSTOVI /iz kategorije/


XELLA-300X250-BANNER

ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


JAVOR
JAVOR
JAGODINA-RIBARE
www.javorsztr.com

LORENCIC
LORENCIC
BEOGRAD-ZEMUN
www.lorencic.rs

POLET IGK
POLET IGK
NOVI BEČEJ
www.polet.rs

BAUMIT
BAUMIT
BEOGRAD-KALUĐERICA
www.baumit.rs

XELLA SRBIJA
XELLA SRBIJA
LAZAREVAC-VREOCI
www.xella.rs

Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;