INFONET-468X60-BANNER

Solarna škola koja proizvodi energiju za sebe i 50 okolnih kuća

04.07.2018. | Lucy Wang | Inhabitat

Drveni objekat osnovne škole i vrtića u Švajcarskoj koje je projektovala arhitektonska firma Skop iz Ciriha je više od građevine koja lepo izgleda. Objekat proizvodi višak energije koju koristii zajednica. Ova energetski efikasna zgrada i ujedno i „javna elektrana“ nalazi se u okviru stambenog naselja i energiju crpi sa niza krovnih solarnih panela kojih je preko 1.100. Ovi solarni paneli u potpunosti pokrivaju energetske potrebe škole i 50 dodatnih domaćinstava. Štaviše, škola je vizuelno povezana sa svojim susedstvom sa savremenim cik-cak krovom koji je karakterističan za ovo podneblje.

Solarna škola koja proizvodi energiju

Slika 1. „School in Port“ (foto: Simon von Gunten i Julien Lanoo)

Firma Skop je 2013. godine pobedila na međunarodnom takmičenju sa projektom „School in Port“ koju karakterišu održivi principi. Zgrada je montirana pomoću drveta iz šuma koje su pod održivom upravom. Drvo, koje je izabrano zbog njegove sposobnosti da veže ugljenik, koristilo se i za unutrašnjost ali i nameštaj. Svi drugi građevinski materijali koji su korišćeni izabrani su zbog svojih netoksičnih, reciklabilnih i nisko-uticajnih osobina.

Solarna škola koja proizvodi energiju

Slika 2. „School in Port“ (foto: Simon von Gunten i Julien Lanoo)

Škola pokriva površinu od 55.000 kvadratnih metara i smešta 280 dece uzrasta obdaništa i osnovne škole. Svetlom ispunjena unutrašnjost je organizovana oko „centralne zone", cik-cak istočno-zapadne „kičme“ i otvorenog prostora za učenje koji se odvaja u učionice i druge zatvorene prostore na severu i jugu. Fleksibilnost je glavna tema dizajna enterijera, pa se multifunkcionalna centralna zona, okolne učionice i grupni radni prostori mogu povezati kroz velika vrata, što podstiče različite metodologije nastave i učenja.

Solarna škola koja proizvodi energiju

Slika 3. „School in Port“ (foto: Simon von Gunten i Julien Lanoo)

„Postavljena na blagoj padini, zgrada koristi topografiju i povezuje različite prostore prema različitim pristupnim putevima kojima deca dolaze", objasnili su iz firme Skop. „Na glavnom nivou, sve prostorije imaju koristi od preklopljenog krova. Izgleda kao da je svaka učionica nezavisna mala kućica, što stvara ugodnu i domaću atmosferu za decu. „„School in Port“  ima MINERGIE-A standard i povezana je i na daljinsko grejanje.

Solarna škola koja proizvodi energiju

Slika 4. „School in Port“ (foto: Simon von Gunten i Julien Lanoo)

Solarna škola koja proizvodi energiju

Slika 5. „School in Port“ (foto: Simon von Gunten i Julien Lanoo)

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;