INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Prvi stadion sa LEED Platnum sertifikatom u SAD-u

27.11.2017. | Lindsey Leardi | Arch Daily

„Mercedes-Benz Stadium“ koji je projektovala firma HOK, je zvanično prvi profesionalni sportski stadion u Sjedinjenim Državama sa LEED Platinum sertifikatom. Novi dom NFL kluba „Atlanta Falcons“ može se pohvaliti sportskim objektom sa najvišim ocenama kada je LEED u pitanju.

Slika 1. „Mercedes-Benz Stadium“ (foto: HOK)

Ovaj stadion karakteriše mnogo toga a ne samo njegov jedinstveni krovni sistem sa uvlačenjem. Prostor od dva miliona kvadratnih stopa (oko 185.800m²) je održivi model sa inovativnim karakteristikama bez presedana. Projektovan je tako da čuva vodu, osvetljenje i energiju.

Slika 2. „Mercedes-Benz Stadium“ (foto: HOK)

„Postavili smo cilj, a to je da postignemo najviši LEED rejting, jer je to ispravna stvar za naš grad i okolinu. Sa ovim što smo postigli imamo moćnu novu platformu koja će se predstaviti industriji i našim navijačima. Pokazaćemo da je moguća održiva i odgovorna izgradnja za objekat bilo koje vrste, veličine i obima", rekli su „Atlanta Falcons“ i vlasnik i predsednik „Atlanta Uniteda“, Arthur Blank.

Slika 3. „Mercedes-Benz Stadium“ (foto: HOK)

Stadion koristi 47 odsto manje vode u odnosu na propisane osnovne standarde, zahvaljujući svom visoko naprednom sistemu upravljanja kišnicom, efikasnim instalacijama i infrastrukturi za očuvanje životne sredine. Vrtovi sa jestivim biljkama i urbanističke bašte promovišu poslove proizvodnje hrane i kulinarske industrije. Susedni zeleni prostor od 13 hektara će imati mogućnosti ne samo za održavanje sportskih događaja, već i društvenih događaja bez igranja. Objekat sadrži 4.000 solarnih panela koji generišu dovoljno obnovljive energije za snabdevanje strujom devet utakmica „Atlanta Falcons“ ili 13 „Atlanta United“. Primena svih ovih strategija čuvanja istovremeno će dovesti i do znatne štednje u operativnim troškovima tokom životnog veka stadiona.

Slika 4. „Mercedes-Benz Stadium“ - stanice za punjenje električnih automobila (foto: HOK)

Čak i dolazak posetilaca na „Mercedes-Benz Stadium“ uzima u obzir očuvanje energije. Držači za bicikle, stanice za punjenje 48 električnih automobila, pešačke staze i 3 „MARTA“ železničke linije koje povezuju grad sa ovim velikim objektom.

Projektni tim i Arthur Blank dobili su plaketu koja je dokaz LEED Platinum sertifikikacije u okviru ceremonije koja je odžana juče (26.11.2017) na stadionu.

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;