INFONET-468X60-BANNER

Istraživači započinju rad na prvoj digitalno proizvedenoj kući

04.07.2017. | Paul Ridden | New Atlas

Nedavno smo bili u prilici da vidimo građevinske projekte koji koriste robote ili tehnologiju 3D štampe, ili i jedno i drugo. Međutim, nekoliko profesora sa ETH Zurich pokušava da digitalizuje celokupan proces projektovanja i izgradnje. Shodno tome, kada roboti budu konstruisali trospratnu kuću „DFAB House“, ona će se koristiti za testiranje pametnih kućnih tehnologija.

Slika 1. „DFAB House“ (foto: ETH Zurich, preuzeto sa www.newatlas.com)

„DFAB House“ je projekat razvijen u okviru NEST u Dubendorfu, koji se nalazi u blizini Ciriha u Švajcarskoj, od strane arhitekata, stručnjaka za robotiku, stručnjaka za materijale, stručnjaka iz oblasti građevine i stručnjaka za održivost sa ETH Zurich, zajedno sa partnerima u industriji, uključujući i firmu izvođača radova Erne AG Holzbau. Kuća sa tri sprata biće projektovana i izgrađena korišćenjem (uglavnom) digitalnih tehnika kako bi se u novu tehnologiju uključile nove brojne laboratorijske tehnologije koje kasnije treba da nađu primenu u stvarnom svetu.

Slika 2. Robot od 2 metra (foto: ETH Zurich, preuzeto sa www.newatlas.com)

„Za razliku od građevinskih projekata koji koriste samo jednu digitalnu tehnologiju za gradnju, kao što je npr. 3D štampanje kuće, „DFAB HOUSE“ donosi niz novih digitalnih tehnologija izgradnje", rekao je profesor sa ETH Matthias Kohler. „Ovo nam omogućava da koristimo prednosti svake pojedinačne metode, kao i njene sinergije."

Izgradnja „DFAB House” je već počela, a komponente se proizvode na samoj lokaciji. Kuća će imati ukupnu površinu od 200m² i koristiće se kao stambeni i radni prostor za gostujuće istraživače i partnere NESTa. Završetak se očekuje u ovo doba sledeće godine.

Slika 3. Elementi prototipa „DFAB House” (foto: ETH Zurich, preuzeto sa www.newatlas.com)

Zidovi prizemlja prvo bivaju „proizvedeni“ od strane robota od 2 metra koji alatnom glavom pravi mrežni kalup a nakon toga ga ispunjava betonom. Mašina se kreće samostalno duž gusenica, koristeći alatnu glavu za savijanje i zavarivanje čelične trake od 6mm za konstruisanje mrežnog zidnog okvira. Zidna konstrukcija se zatim popunjava posebnom betonskom smešom koja se stvrdnjava bez propuštanja kroz praznine. Krajnji rezultat je zakrivljeni zid koji može podupirati plafon proizveden pomoću 3D štampača koji koristi pesak i spratove iznad.

Slika 4. Robot u akciji - mrežni zidni okvir (foto: ETH Zurich, preuzeto sa www.newatlas.com)

Fasada prizemlja će se proizvoditi pomoću nove metode slipforma pod nazivom „Smart Dynamic Casting“, gde se mogu izgraditi kompleksni elementi bez potrebe za betonskim kalupima. Gornji sprat će se sastojati od montažnih drvenih elemenata koje će montirati tim robota.

Slika 5. Robot u akciji - mrežni zidni okvir (foto: ETH Zurich, preuzeto sa www.newatlas.com)

Kada bude bila spremna da se preseli, „DFAB House“ će se koristiti za testiranje mnogih inteligentnih kuća i IoT tehnologija, uključujući sisteme za komunikaciju i sisteme za kontrolu energije i zatim će međusobno da uče jedne od drugih.

U videu ispod se možete videti kako robot graditelj gradi dvostruko zakrivljeni mrežasti zid.

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;