INFONET-468X60-BANNER

Most u formi talasaste crvene trake

26.10.2016. | Jessica Mairs | Dezeen

Firma NEXT Architects je završila talasasti crveni pešački most u Changshaju u Kini. Ovaj most pešacima nudi niz različitih ruta za prelazak preko „Dragon King Harbour River“.

NEXT Architects, koja kancelarije ima u Pekingu i Amsterdamu, projektovala je „Lucky Knot“ most za Changshajski „Meixi Lake“ distrikt. Za masterplan ovog distrikta na površini od 6,5 miliona kvadratnih metara zadužena je firma Kohn Pedersen Fox.

Dug 185 metara i visok 24 metra ovaj crveni čelični most prelazi preko reke i pruža pogled kako na nju tako i na „Meixi Lake“, grad i okolne planine.

„Grad brzo raste i brzo se menja i zato je most tu da bi na jedinstevn način inspirisao prolaznike", rekao je Michel Schreinemachers partner u firmi NEXT Architects.

Staze mosta koje su poređane u nizu povezuju obale reke, put i park i sve se nalaze na različitim visinama. Prvi put je most predstavljen od strane firme 2013. godine sa vijugavim oblikom inspirisanim beskonačnom formom Mebijusove trake.

„Oblik „Lucky Knot“ mosta je inspirisan principom Mebijusevog prstena ali i umetnošću kineskih čvorova", dodao je John van de Water, takođe partner u firmi. „U drevnoj kineskoj narodnoj umetnosti, čvor simbolizuje sreću i prosperitet."

„Konačni oblik mosta je proizašao, doslovno i metaforički rečeno, „vezivanjem“ svih ovih puteva zajedno."

„Lucky Knot“ je najnoviji u nizu mostova firme NEXT Architects, nakon mosta  „pogodnog za slepe miševe“ u Holandiji i vijugavog stepeništa koje ide do vrha brda.

„Kombinovanje stručnosti vezane za infrastrukturu i upravljanje vodama holandskog tima i upornosti i znanja o lokalnom mestu kineskog tima bilo je ključni deo celokupnog procesa", rekle su arhitekte. „Sada, samo nekoliko nedelja nakon otvaranja, most je već postao ikona."

 

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


PIRAMIDA
PIRAMIDA
SREMSKA MITROVICA
www.piramidasm.rs

DOKA SERB
DOKA SERB
PEĆINCI-ŠIMANOVCI
www.doka.com

Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;