INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Novo privremeno sedište britanskog Parlamenta

06.10.2016. | WAN

Palati Vestminster u Londonu, koja je sedište britanskog Parlamenta je potrebno veliko renoviranje. Sanacija uključuje i delove na konstrukciji koji su od istorijskog značaja a „raspadaju“ se nakon godina zanemarivanja. Radovi na glavnim popravkama i restauraciji se očekuje da će trajati godinama i da će to izazvati velike „poteškoće“ u svakodnevnim aktivnostima vlade.

Međunarodna arhitektonska i projektantska firma Gensler je predstavila radikalan koncept koji bi mogao da smanji troškove i minimizira ometanje projekta.
Predložena modularna konstrukcija locirana na reci Temzi može da pruži fleksibilan i siguran prostor koji će pomoći da se sačuva više od 1,8 milijardi funti poreza, na osnovu procene „House Committee“ a sa druge strane će omogućiti da se nastavi sa radovima na hitnim popravkama.

Genslerovim projektom se smeštaju sve glavne komponente sadašnjeg doma Parlamenta unutar nove konstrukcije koja se nalazi uz terasu postojećih članica. Projektom je uključen novi ulaz sa južne strane Vestminster palate, u blizini „Victoria Tower Gardens“, uz mogućnost direktnog pristupa postojećem „Central Lobby“ ako je to potrebno.

Bitan element predloga obnove zgrade Parlamenta jeste da se procenjuje da će radovi trajati šest godina. Izazov je bio da se pronađe odgovarajuća lokacija u okviru „Whitehall“ koja može primiti parlament na efikasan i ekonomičan način. Ovaj koncept nudi jedinstvenu priliku da zajedno dele lokaciju „House of Commons“ i „House of Lords“ sa svim svojim pratećim prostorijama odbora u okviru namenski podignutog objekta koji se nalazi u centru „Whitehall“-a.

Gensler je stvorio potpuno novi privremeni objekat gde će Parlament biti pod jednim krovom u okviru poznate lokacije u srcu Vestminstera, izbegavajući se na taj način širenje osnovnih parlamentarnih aktivnosti na više lokacija. Koncept je prevazišao neke početne zabrinutosti vezane za lokaciju. Zbog toga što se nalazi kraj reke moralo je da se osigura da konstrukcija ne prekida plovni kanal reke. Takođe je sprovedeno i niz sigurnosnih mera bezbednosti koje dopunjuju prirodne odbrane same reke.

Projekat uzima inspiraciju iz veličanstvene krovne konstrukcije u obliku lukova  „Westminster Hall“, koje je naručio Richard II 1393. godine i najveći je srednjovekovni drveni krov u severnoj Evropi. Konstrukcija duga 250 m će biti izgrađena na nizovima čeličnih platformi. Dramatična moderna konstrukcija koja se nalazi iznad pokriva 8.600 metara kvadratnih i obezbediće sve potrebna ekološke i akustične zahteve. Nova modularna konstrukcija bi mogla biti izgrađena za manje od tri godine u brodogradilištima širom Velike Britanije i mogla bi da bude montirana da pluta uz Temzu na nekih 10 metara od Vestminster palate.

Ian Mulcahey, generalni direktor Genslera je rekao: „Koncept pruža jednostavno rešenje za vrlo kompleksan problem. Izazov je bio pronaći lokaciju koja omogućava da sve ključne komponente parlamenta budu zajedno u neposrednoj blizini Vlade u Whitehallu. Cilj je bio da se minimizuje remećenje rada Vlade i smanje troškovi renoviranja. Vestminster palata je jedan od najznačajnijih simbola demokratije u svetu. Ovaj projekat pruža snažan izraz neprekidnosti i jača kreativnost u Velikoj Britaniji."

Duncan Swinhoe, regionalni menadžer u Gensleru je rekao je: „To ne samo da pruža prikladno kratkoročno rešenje po pitanju preseljenja već takođe daje i neke uzbudljive dugoročne mogućnosti. Kada rekonstrukcija Vestminster palate bude završena, modularna konstrukcija može biti preseljena i prilagođena drugoj nameni kao trajno nasleđe, kao što je npr. „Museum for Democracy“ ili alternativno novi parlament za inostranu demokratiju. "

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;