INFONET-468X60-BANNER

Zelena planina u betonskoj džungli u Singapuru

15.07.2016. | Stu Robarts | Gizmag

Kada živite u jednom od najgušće naseljenih gradova na svetu, čini se da zelenih površina nema i da ne postoje. To neće biti slučaj za „Marina One“ inače projekat firme Ingenhoven Architects u Singapuru, koji je u središtu ogromnog, bujnog i zelenog vrta sa veoma bogatim biodiverzitetom.

Radovi na lokaciji sa velikom zbijenošću, na visokospratnom projektu „Marina One“, koji je sličan u nekim aspektima projektu firme Ingenhoven „Toranomon Hills“ u Tokiju u Japanu, započeti su 2011. godine a izgradnja je nedavno dostigla vrhunac. Nalazi se u „Marina Bay“, odnosno u okviru poslovnog područja „Singapore's Central Business District“ („CBD“) i sastoji se od dve 30-spratne poslovne kule, dve 34-spratne stambene kule i maloprodajnog dela postavljenog oko zelenog javnog prostora.

Za projekat od 341.000 kvadratnog metra  je rečeno da je dizajniran da upotpuni viziju Urban Redevelopment Authority u cilju postavljanja Singapura da bude „Grad u vrtu“. Dok će njegovi spoljno okrenuti delovi pratiti gradsku mrežu, iz firme Ingenhoven kažu da će slobodno formirani trodimenzionalni vrt u centru zgrada „podsećati na zelenu planinu“ i da će biti najveća javna plaža u okviru „CBD“.

Mešavina tropskog drveća i biljaka će se prostirati na više nivoa, pod uslovom da se dodatni prostor poveća za 25 posto. Nalaziće se otvori ili čistine između nebodera i „nebeskih vrtova“ da bi se poboljšao protok vazduha i stvorila prijatna mikroklima u vrtu, čemu će sam projekat doprineti.

Poslovne kule će imati dva „nebeska vrta“ i dva sprata sa većim brojem kancelarija na nivoima 28 i 29 gde je planirano da budu smeštene najveće i najkvalitetnije „Grade-A“ poslovne prostorije u Singapuru. Dok će se u okviru stambenih kula nalaziti 1.042 luksuzna stana, od jednosobnih do četvorosobnih i penthausa.

Iz firme Ingenhoven kažu da je „Marina One“ projektovana da bi se razmotrilo korišćenje energije i resursa potrebnih za projektovanje, izgradnju i tekuće aktivnosti u okviru njihovih projekata. Kao rezultat toga, iz firme kažu da je „Marina One“ prethodno sertifikovana „LEED Platinum“ za poslovnu kulu - što znači da će sudeći po projektu biti efikasna u upotrebi resursa kao što su voda i energija, kao i po pitanju emisije štetnih gasova. „Green Mark Platinum“ sertifikat, u međuvremenu, ukazuje na to da su se takođe pridražavali i koristili održivo projektovanje, izgradnju i poslovnu praksu.

Među karakteristikama projekta vezanih za uštedu energije biće solarne ploče koje doprinose zahtevima za energijom i prirodnom ventilacijom, kao i spoljni sistem redukovanja sunčeve energije i staklo na prozorima visokih performansi kako bi se smanjilo direktno sunčevo zračenje. Centralno je obezbeđena reciklirana voda za ispiranje toaleta i sistem sakupljanja kišnice koji će pomoći da se smanji potrošnja vode.

„Marina One“ će imati direktnu vezu sa singapurskim MRT linijama i autobuskim prevozom. Parking mesta za bicikle i prostori za punjenje vozila na elektični pogon će takođe pomoći da se smanji emisija štetenih gasova.

Projekat će biti okružen sa dva velika urbana parka i imaće niz restorana i kafića, fitnes klub, deo sa restoranima brze hrane i prostorom sa velikim brojem stolova i stolica za obedovanje, veliki supermarket i prostorije za dešavanja.

„Marina One“ se očekuje da će biti završena početkom naredne godine.

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;