INFONET-468X60-BANNER

Luksuzna kuća od stakla obavijena trakom

10.06.2016. | Adam Williams | Gizmag

Švajcarska firma Evolution Design nedavno je završila radove na jedinstvenoj kući od stakla pod nazivom „Flexhouse“. Izgrađena na izazovnom zemljištu na obali Ciriškog jezera, može se pohvaliti zadivljujućim dizajnom, time što je fokus stavljen na energetsku efikasnost i ima prekrasan pogled. Ali ono što stvarno nedostaje je privatnost - ovo je jasno zamišljeno kao mesto koje će se videti i gde ćete biti viđeni.

Trospratna (plus podrum) kuća je uglavnom od stakla, sa svetlo-belom trakom kao fasadom koja joj pomaže da definiše svoj oblik. Unutrašnjost obuhvata ukupnu spratnu površinu od 173 kvadratnih metara i ima prostran otvoreni dnevni boravak, trpezariju, kuhinju i prostor u prizemlju. Korisne prostorije kao što su garaža i vešeraj su sakrivene od pogleda i u nivou su podruma.

Viši nivoi uključuju par spavaćih soba i kupatila, plus studio sa dve velike terase, sa koje stanari mogu da imaju pogled od 180 stepeni na Ciriško jezero.

„Flexhouse“ je izgrađena na relativno skučenoj trouglastoj lokaciji, u sendviču između puta, železničke pruge i na kraju sela. Konvencionalno se traži dom koji je zatvoren i privatan, ali Evolution Design je otišao u drugu krajnost prigrlivši otvorenost i koristeći prolazni saobraćaj kako bi informisao o delovima kuće.

„Mi smo dali prostoru pravac gledanja“, kaže Stefan Camenzind  iz firme Evolution Design. „Kada ste u automobilu ili vozu, vi ste okrenuti na određeni način prema nečemu i tako to čini i ova kuća. Iz prizemlja se gleda na jugoistok, a iz spavaće sobe ka zapadu, prema zalasku sunca. A sa terase u potkrovlju je pogled od oko 180 stepeni.“

Iako je sigurno da ovo nije pasivna kuća, „Flexhouse“ ima neke elemente energetski efikasnog dizajna. Termički betonski podovi su spojeni sa geotermalnom toplotnom pumpom za grejanje i hlađenje. Osim toga, fasadno staklo je trostruko i poseduje spoljne roletne kako bi se smanjila toplota.

 

Komentari: 1

Bojan Djordjevic 08.02.2020 12.53.55

Interesuje me cena kljuc u ruke "kuca od stakla"i cena.Hvala

TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;