INFONET-468X60-BANNER

Najkvalitetnije svetlosne kupole i kontiunalne svetlosne trake

22.12.2023. | Gradjevinarstvo.rs

MBM PLAST se već 20 godina uspešno bavi izradom i ugradnjom sistema za odimljavanje industrijskih i stambenih objekata - svetlosnih kupola i kontiunalnih svetlosnih traka. Ova kompanija poštuje visoke standarde u proizvodnji i koristi repromaterijale renomiranih proizvođača, a posebnu pažnju posvećuje poštovanju ugovorenih rokova isporuke.

Nasadni venci daju statičku stabilnost svetlosnoj traci (Foto: MBM PLAST)

Svetlosne kupole

Uglavnom se izrađuju termoformiranjem akrilnog ili punog polikarbonatnog stakla opalne boje, a na zahtev kupaca mogu biti i od saćastog polikarbonata. Zbog veće energetske efikasnosti koriste se dvo, tro ili čak četvoroslojne kupole i u kombinaciji sa saćastim polikarbonatom. Svetlosne kupole se ugrađuju zajedno sa nastavnim vencima visine 15, 30 ili 50cm u standardnim dimenzijama, a oni mogu biti izrađeni od poliestera ojačanog staklenim vlaknima ili od pocinkovanog lima koji se može plastificirati po RAL karti.

Svetlosne kupole se izrađuju sa termoformiranjem akrilnog ili punog polikarbonatnog stakla

Svetlosne kupole se izrađuju termoformiranjem akrilnog ili punog polikarbonatnog stakla (Foto: MBM PLAST)

Svetlosne trake

Nasadni venci se izrađuju od pocinkovanog čeličnog lima sa među-distancerima koji drže rastojanje i istovremeno daju statičku stabilnost svetlosnoj traci. Dužina svetlosne trake može biti neograničena, ali se zbog temperaturnog rastezanja materijala preporučuje da se kod većih dužina uradi prekid - dilatacija.

Dužina svetlosne trake može biti neograničena

Dužina svetlosne trake može biti neograničena (Foto: MBM PLAST)

Trake mogu biti fiksne ili sa otvarajućim poljima za provetravanje ili odimljavanje. Svetlosne trake izrađene su od saćastog polikarbonata debljine 10, 16 ili 25mm sa lučnom aluminijumskom podkonstrukcijom koja služi za vezivanje trake sa vencem i koja daje traci oblik i potrebnu čvrstoću. Da bi sprečili ulaz vode u prostoriju svi spojevi su zaptiveni EPDM zaptivkama.

Sistemi otvaranja

Otvaranje svetlosnih kupola i otvarajućih elemenata na kontinualnim svetlosnim trakama vrši se preko motora 230V ili 24V i pomoću CO2 gasa sa temperaturnom ampulom. Motori za provetravanje (230V) služe za dnevnu ventilaciju prostorije i podižu otvarajući element do visine od 30 ili 50cm. Motori za odimljavanje (24V) u slučaju dojave požara otvaraju element pod uglom od 140° do 165° i omogućavaju izlazak dima i toplote iz objekta.

Sistemi ventilacije

Sistemi ventilacije (Foto: MBM PLAST)

Mehanizam sa tremperaturnom ampulom i CO2 gasom aktivira se kada temperatura dima dostigne određenu vrednost kod koje se temperaturna ampula aktivira. Standard EN 12101-2 propisuje da se kod mehanizama sa temperaturnom ampulom mora ugraditi i elektromagnetni aktivator 24V, koji služi za aktivaciju sistema.

Krovni prozori

Kako se svetlosne kupole koriste kod industrijskih objekata, tako se krovni prozori koriste za stambene objekte sa ravnim krovovima. Stakleni prozori imaju mnogo lepši izgled sa unutrašnje strane prostorije i mnogo veću energetsku efikasnost sa izolacijom od 1,0 do 0,7W/m2K. Ram prozora izrađen od alu profila sa prekinutim termičkim mostom može biti plastificiran po zahtevu investitora.

Ram prozora izrađen od alu profila sa prekinutim termičkim mostom

Ram prozora izrađen od alu profila sa prekinutim termičkim mostom (Foto: MBM PLAST)

Proizvodi kompanije MBM PLAST ugrađuju se na objektima u Sloveniji, Nemčkoj, Austriji, Švajcarskoj, Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini i Bugarskoj, a u Srbiji postoji i zvanično predstavništvo MBM DAYLIGHT u cilju lakšeg kontakta sa kupcima, investitorima i projektantima, kao i zbog neophodne tehničke podrške.

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


LAUFEN
LAUFEN
ZAPREŠIĆ
www.laufen.hr

TUPLEX SRB
TUPLEX SRB
BEOGRAD-ZEMUN
www.tuplex.rs

ISOMAT
ISOMAT
PEĆINCI-ŠIMANOVCI
www.isomat.rs

ROCA
ROCA
ZAPREŠIĆ
www.hr.roca.com

Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;