INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Najbolja primena stakla u arhitekturi

13.05.2016. | Adam Williams | Gizmag

Arhitekte su dugo koristile staklo da bi objektima dali svetlost i pogled, ali sledeće kuće i zgrade idu korak dalje. U rasponu od praktičnih porodičnih kuća do eksperimentalnih održivih stanova, svaki od narednih projekata je realizovan i uglavnom je napravljen od stakla ili koristi ovaj materijal na takav način da ga može karakterisati. Slede najbolji arhitektonski projekti koji u najvećoj meri koriste staklo kao glavni materijal.

 

S-House – Yuusuke Karasawa

„S-House“ je projekat japanskog arhitekte Yuusuke Karasawe koji predlaže kuću od stakla koja zahteva vrlo otvorene osobe da u njoj žive. Smeštena u Tokiju predstavlja neobično mesto za stanovanje od 50 m² i ustvari je odgovor arhitekte na komentar vezan za ograničenu privatnost sa kojom se suočavamo u doba interneta.

Većinu unutrašnjeg dela „S House“ čine kuhinja i dnevni boravak koji su potpuno otvoreni za radoznale prolaznike, ali je Karasawa barem stavio glavnu spavaću sobu i kuptilo u deo koji je ispod nivoa ulice.

 

Vertical Glass House – Atelier FCJZ

„Vertical Glass House“ projekat firme Atelier FCJZ se nalazi u Šangaju i izgrađena je za događaj „West Bund Biennial Architecture and Contemporary Art exhibition“ a sada služi kao neobičan pansion za gostujuće umetnike i arhitekte. Kuća je uglavnom od stakla i čelika, osim fasade koja je od betona i malog staklenog proreza. A veliki zastakljeni krov omogućava da unutra uđe velika količina dnevnog svetla.

Ipak, da se ne bi stekao utisak da je ova staklena kuća pogodna za stidljive, starije ljude u penziji pokazuje slika na kojoj je postavljena WC šolja.

 

Optical Glass House - Hiroshi Nakamura & NAP

„Optical Glass House“ firme Hiroshi Nakamura i NAP predstavlja kuću smeštenu u Hirošimi u Japanu za čiju izgradnju je korišćeno staklo da svojim stanovnicima pruži osećaj bega od gužve i buke sa glavnog puta koji je odmah izvan, dok i dalje pruža svetlo i odličan pogled.

Vrhunska kuća ima fasadu od 11,7 tona i se sastoji se od 6.000 staklenih cigli koje takođe daju pogled ka dvorištu koje je ispunjeno zelenilom. Fasada ljudima koji je gledaju sa spoljne strane izgleda kao svetlucavi vodopad, a njegova elegantna gradnja pokazuje kako se staklo može koristiti za izgradnju „ukusne“ i privatne kuće.

 

Maintenance-Free House – Arkitema Architects

Danske arhitekte iz firme Realdania BYG i Arkitema Arhitekti projektovali su i izgradili eksperimentalnu montažnu kuću napravljenu prvenstveno od drveta. Međutim, „Maintenance-Free House“ je potpuno obavijena staklenim štitom koji je čuva, a u firmi kažu da kući neće biti potrebno nikakvo održavanje najmanje 50 godina.

Po ugledu na tradicionalne danske kuće, podignuta je od zemlje 30 cm i stoji na „nogicama. Takođe postoji mali razmak između šperploče krova i staklenog štita, što stvara efekat prirodnog dimnjaka bez potrebe za bilo kojom mehaničkom ventilacijom.


Glass Office – AIM Architecture

Ako ste tip osobe koja voli da zabušava u toku radnog vremena, neobična poslovna zgrada u centru Šangaja u Kini, projekat firme AIM Architecture, bi vas naterala da se stalno okrećete preko ramena i gledate u pravcu šefa da li vas posmatra. Kancelarije i radna mesta su okružena staklenim zidovima i ogledalima u celosti.

Kako bi se smanjio odsjaj, prigodno nazvan „Glass Office“ takođe ima delove koji sadrže elemente od kamena i tepihe, ali i dalje može da izazove glavobolju. To je bez sumnje impresivno arhitektonsko delo i svaku promenu u odnosu na sveprisutne kancelarije treba pozdraviti, ali da li bi ili ne mnogi ljudi želeli da tamo rade to je drugo pitanje.


Crystal Houses – MVRDV

Inovativna firma MVRDV iz Roterdama je po narudžbini za vodeću prodavnicu sa lokacijom u luksuznoj šoping ulici u Amsterdamu koristila staklene cigle za kreiranje privlačne fasade koje će se utopiti sa tradicionalnim ciglama od terakote koje se nalaze iznad.

Između šest i deset stručnjaka radio je godinu dana na fasadi „Crystal Houses“. Staklene cigle se drže zajedno sa transparentnim lepkom da bi sprečili bilo kakav vidljivi malter koji bi mogao da upropasti vizuelni efekat, a prema firmi je on izuzetno jak, čak i nadmašuje beton u nekim područjima.

Prodavnica takođe brine i o ekologiji pa su iz firme MVRDV ugradili i toplotne pumpe sa cevima dugim 170 m pod zemljom, da bi ponudili efikasno grejanje i hlađenje.


CHiBB House – Rotterdam University

Holandski stilista Helly Scholten i njena porodica trenutno žive u eksperimentalnoj održivoj kući dizajniranoj od strane studenata i istraživača sa Univerziteta u Roterdamu, koja u suštini predstavlja ogroman staklenik.

CHiBB House“ je izgrađena za istraživanje održivog načina života i uključuje veliki povrtnjak na krovu, solarni sistem za toplu vodu i sistem za prikupljanje kišnice. Kuća se sastoji se od drvenog okvira sa staklenim pokrivačem, prirodno je greje sunce i nudi dovoljno prirodnog svetla unutrašnjim prostorijama.

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;