INFONET-468X60-BANNER

Vertikalno selo u Indiji - „Hiperions“

25.02.2016. | Adam Williams | Gizmag

Belgijski arhitekta Vincent Callebaut nastavlja da usavršava svoj prepoznatljivi stil futuristički održive arhitekture sa projektom „Hyperions“. Povezane drvene kule – ili „vertikalno selo“ – karakteriše održivi dizajn i prema rečima arhitekata treba da bude izgrađeno do 2022. godine u blizini Nju Delhija u Indiji.

„Hyperions“ prati uobičajeni dizajn karakterističan za Callebauta i njegova zakrivljena forma će biti prepoznatljiva svakome ko je upoznat sa prethodnim delima arhitekte. Nazvan po najvišem drvetu na svetu kalifornijskoj obalnoj sekvoji u Nacionalnom parku u Kaliforniji („Californian coast redwood“) projekat se sastoji od šest kula mešovite namene sa 36 spratova.

Callebaut kaže da će kule biti bogate zelenilom i da će stanarima biti omogućeno da gaje povrće na terasama, spoljnim delovima objekta, krovovima i specijalnim staklenicima. Projekat podstiče uzgoj ribe ali i da se otpad koristi kao đubrivo, uz to da budu male farme sa stokom u kulama.

Unutrašnjost će činiti stanovi različitih veličina, tu će biti i stanovi za studente, prostor za društvene aktivnosti i poslovni prostor. Nameštaj će biti napravljen od prirodnih i recikliranih materijala, a mreža visoko postavljenih mostova će omogućiti stanovnicima da se kreću od kule do kule.

Iako projekat pre svega treba da bude izgrađen od drveta (iz šume Delhija), kule će imati i betonsko i čelično ojačanje, uključujući i temelj.

Održiva tehnologija i dizajn projekta „Hyperions“ su značajni i veoma kompleksni. Neke od najznačajnijih karakteristika uključuju proizvodnju električne energije pomoću vetrenjača i solarnih panela, koji su pričvršćeni na fasadu kula kao i ponovno korišćenje kišnice i korišćene vode. Međutim, još uvek nema podataka koji se odnose na količinu i efikasnost zelene tehnologije u ovoj ranoj fazi.

Ovo je ambiciozan projekat a može biti oprošteno samo pod pretpostavkom da nikada neće biti zapostavljen. Međutim, Callebaut uverava Gizmag da će projekat biti završen do 2022. godine u okviru razvoja „Jaypee Sports City“ u Grater Noida u blizini Nju Delhija. Biće interesantno videti koliko gotov projekat podseća na planirani.

 

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;