INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Najviša zgrada u Evropi koja koristi unakrsno lamelirano drvo

23.09.2015. | Nick Myall | World Architecture News

Arhitektonski studio Hawkins\Brown odnedavno može da se pohvali još jednim realizovanim projektom – najvišom izgrađenom zgradom čija struktura se sastoji od unakrsno lameliranog drveta. To je kockasta zgrada sa 49 stanova na 10 spratova, izgrađena od strane kompanije Regal Homes i koja se nalazi u naselju Hakni u Londonu (Velika Britanija).

Dizajn zgrade bazira se na tome da svaki stan mora imati pogled ka obližnjem slivu kanala sa zapadne strane ili ka parku sa istočne strane. Iz tog razloga projekat predviđa kockastu zgradu uvrnute, krstaste strukture. Za izgradnju ove građevine kompanija Regal Homes je ove godine dobila i nagradu „London Evening Standard New Homes Award“ za izgradnju koja je od izvanredne arhitektonske vrednosti.

Zgrada „Kocka“ ima 6,750m² od čega komercijalni prostor u prizemlju zauzima 1,190m².

Saradnik u arhitektonskom studiju Hawkins\Brown, Aleks Smit kaže kako „zgrade poput „Kocke“ šire vidike i pokazuju veliki potencijal u korišćenju unakrsno lameliranog drveta kao materijala koji omogućuje brzo konstruisanje sa smanjenim štetnim uticajem na okolinu“.

„Krstasta forma zgrade je veoma bitan faktor kada je u pitanju kvalitet stanova – stanovi sa tri spoljašnja zida imaju odličan pristup prirodnom svetlu i mogu imati vrlo dobru ventilaciju, što doprinosi udobnosti samih stanova tokom letnjih meseci. Takođe, zbog načina na koji je konstruisana, zgrada stvara predivan pogled na okolinu, koji smo dodatno naglasili postavljajući na svaki stan balkon ili terasu skromnih dimenzija.“

„Zgrada „Kocka“ napravljena je sa namerom da bude pionir arhitektonskih mogućnosti, pomerajući granice stambene gradnje i izgradnjom kuća koje su ujedno i umetnička dela,“ dodao je direktor Regal Homes-a, Sajmon de Frend.

Kako bi postigli izgled koji karakteriše „Kocku“ (kao što su spratovi koji praktično vise sa glavnog dela zgrade), biro Hawkins\Brown se udružio sa specijalizovanim izvođačem radova, kompanijom B+K Structures, kako bi razvili hibridnu strukturu koju čine unakrsno lamelirano drvo i čelik, a koja bi bila izgrađena oko ojačanog betonskog jezgra.

CLT paneli (Cross-Laminated Timber) odnosno paneli i elementi od unakrsno lameliranog drveta sa čeličnim okvirom, su izrađeni pre donošenja na lokaciju izgradnje gde su naknadno sastavljani. Ovakva hibridna struktura predstavlja inteligentan način za iskorišćavanje najboljih osobina iz jednog i drugog materijala kako bi se kreirala lagana, a ipak jaka i moderna konstrukcija koja odaje mnogo manju emisiju ugljenika od svog ekvivalenta – betonskog okvira.

Uzvišenja ove građevine prekrivena su crvenom kedrovinom. Otvoreni paravan crnih cigli koje kreiraju ortogonalnu mrežu, obuhvata zgradu sa jedne strane, stvarajući vizuelnu harmoniju sa okolnim zgradama.

 

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;