INFONET-468X60-BANNER

Geometrijska fasada ove zgrade se transformiše radi propuštanja svetlosti

20.07.2015. | Dezeen

Arhitektonski biro Henning Larsen Architects je nedavno projektovao zgradu Istraživačkog centra za komunikaciju i dizajn Univerziteta južne Danske u Koldingu, Danska, koja poseduje kinetičku fasadu koja se prilagođava vremenskim uslovima i reguliše unutrašnje temperature. Završena zgrada je prva koja je ispunila energetske danske ciljeve, i takođe dobija ozbiljne poene za estetiku.

Jedna od najvažnijih karakteristika zgrade je prilagodljiva fasada napravljena od metalnih panela (njih 1.600 ukupno) koji su uklopljeni sa lokacijom i regulišu količinu prirodnog svetla koje prodire u unutrašnjost zgrade.

Arhitekte su rotirale zgradu kako bi stvorili spoljašnji javni prostor i koristili su trougaoni plan kako bi iskoristili susednu reku Kolding. Unikatna instalacija umetnika Tobijasa Rehbergera poseduje obojeno LED osvetljenje koje se menja tokom dana. Element boje se ponavlja i na fasadnim panelima.

Zgrada sa površinom od 13.700 metara kvadratnih ima ventilacioni sistem integrisan u plafonske panele, efikasno LED osvetljenje, fotonaponske panele i solarno grejanje. Centralni atrijum je osvetljen preko velikog svetlarnika iznad i u njemu dominiraju nekoliko stepeništa i šetališta.

Zahvaljujući svojim održivim karakteristikama, zgrada Istraživačkog centra za komunikaciju i dizajn ima smanjene energetske potrebe za čak 50 odsto u odnosu na slične objekte u Danskoj.

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;