INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Društveni centar u Hong Kongu izgrađen od bambusa i transportnih kontejnera

22.05.2015. | Arch Daily

Arhitektonsko-urbanistički zavod grada Hong Konga je nedavno pretvorio neiskorišćeni parking u divan obrazovni centar. Društveni centar stavlja u praksu svoju strategiju upravljanja otpadom sa otvorenom, modularnom zgradom izgrađenom od transpornih kontejnera i recikliranih materijala.

U savremenom kineskom stilu, arhitekte mešaju industrijski izgled sa fasadama od prirodnog bambusa, koji zajedno izgledaju neverovatno i ispunjavaju svaki prostor sa prirodnim svetlom i ventilacijom.

Društveni centar je izgrađen kao privremeno mesto za smeštanje izložbi i radionica koji promovišu značaj reciklaže. Sastoji se od klastera zatvorenih, otvorenih i polu-otvorenih prostora izgrađenih na modularan, fleksibilan i prefabrikovan način.

Njegov orijentalni stil, dvorišta sa zelenim baštama, otvoreni paviljoni i natkrivene verande okupljaju ljude i stvaraju živahnu oazu u srcu industrijske zone Hong Konga.

Predivna eko-estetika je postignuta mešavinom transportnih kontejnera ofarbanih u crno, recikliranih pločica i blokova za popločavanje, recikliranog kartonskog nameštaja i fasadom od brzo rastućeg bambusa.

Ovo ne samo da stvara savremeni izgled sa vernakularnim elementom, već i donosi obilje sunca i svežeg vazduha prostorima uz izbegavanje potreba za klimatizacijom. Tokom hladnog vremena, privatnije prostorije poput kancelarija i višenamenskih soba će ostati tople zahvaljujući nisko-emisivnom staklu koje sprečava gubitak toplote.

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;