INFONET-468X60-BANNER

Metalna kuća oponaša pačvork topografiju Slovenije

18.05.2015. | Architizer

Teško je zamisliti kako se metalna kuća može uklopiti sa raznovrsnom i bujnom topografijom Slovenskih Konjica, Slovenija, ali je arhitektonski biro Scapelab to upravo pokušao sa inovativnim brazdama u njenoj fasadi.

Kuća je vlasništvo lokalnog doktora, i ona ima varljivi jednostavni dizajn eksterijera, prikrivene tehnike koje se koriste za smanjenje toplotnih dobitaka tokom leta, kao i one koje omogućavaju upijanje što je više moguće zimskog sunca radi pasivnog grejanja unutrašnjosti.

Ova oblast u Sloveniji je poznata po svojim vinogradima koji oblikuju talasaste konture okoline. Odajući počast ovom poljoprivrednom nasleđu, biro Scapelab koristi metalne panele sa stajaćim šavom za veći deo fasadne obloge, koja se zatim ukršta sa drvetom oko prozora i ulaza.

Projektovani dom izdaleka izgleda kao da ima uštinut profil. Prepusti u blizini otvora pružaju hlad, a njihov ugao takođe omogućava prodor niskog zimskog sunca u enterijer radi pasivnog zagrevanja prostora.

Kućna lekarska ordinacija se nalazi u prizemlju, zajedno sa hibridnom oblasti dnevne sobe i trpezarije, dok se spavaća soba za roditelje i decu nalazi na prvom spratu. Prirodno osveteljen enterijer pruža neverovatne poglede na okolne vinograde, a nameštaj je skroman i jednostavan.

Arhitektonski biro Scrapelab je izdvojio ovu kuću od drugih u dolini sa svojim jedinstvenim pristupom upotrebe materijala, ali je ovo i dalje udobno mesto gde možete posetiti svog doktora.

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;