INFONET-468X60-BANNER

Skulpturalna kuća krije beli enterijer u elegantnoj crnoj fasadi

12.05.2015. | Arch Daily

Kuća u Lublinjecu u Poljskoj, projektovana od strane lokalnog arhitektonskog biroa Dyrda Fikus Architekci, izgleda kao velika crna skulptura smeštena u stambenom naselju.

Njene tamne fasade i odsustvo velikih prozora je u suštoj suprotnosti sa stilskim okruženjem. Arhitekte su je projektovale kao volumen koji favorizuje „proporciju umesto dekorativne karakteristike i urbanističko planiranje umesto forme objekta“.

Spoljašnji zidovi objekta su prskani sa poliuretanskim slojem koji joj pružaju kvalitet izgleda nalik stelt avionu koji, zbog različite urbane sredine, u stvari postiže suprotno. Kuća se ističe među više tradicionalnijom i manje obzirnom arhitekturom.

Dok je osnova u suštini u obliku kvadrata, volumen objekta je završen sa četvorovodnim krovom uvučenim prema bašti kako bi vizuelno odvojio kuću od susednih objekata.

Crni eksterijer je u suprotnosti sa enterijerom koji je skoro u potpunosti beo. Svetle i prostrane sobe dobijaju dovoljno prirodne svetlosti zahvaljujući velikom svetlarniku. Jedini znak dekoracije je stari luster koji daje toplinu prostoru i stvara zanimljivu interakciju između minimalističkog dizajna prostora i kontrasnih detalja.

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;