INFONET-468X60-BANNER

Nova zarđala fasada Gradske biblioteke u Brižu

11.05.2015. | Arch Daily

Zvaničnici grada Briža u Belgiji su 2012. godine organizovali međunarodni arhitektonski konkurs za renoviranje i proširenje gradske biblioteke. Pobednik je bio biro Studio Farris Architect iz Antverpena koji je uspeo da stvori zgradu koja se izdvaja iz gomile.

Nova zgrada je prekrivena sa zarđalim korten (Corten) čeličnim panelima koji ne zahtevaju održavanje, zgrada stvara jasan i upečatljiv kontrast nasuprot beloj omalterisanoj fasadi glavne zgrade biblioteke.

Zahtev gradskih zvaničnika je bio da se biblioteka učini vidljivijom sa ulice, tako da se ona ističe svojim vlastitim identitetom. Ali zadatak arhitekta nije bio lak, pošto je parcela bila veoma mala i što je postojeća zgrada navedena kao arhitektonsko nasleđe zaštićeno zakonom. Rezultat je projekat renoviranja koji je, iako je manji od glavne zgrade, upeatljivo različiti u stilu i materijalizaciji.

Novi dodatak je napravljen od panela prelepog bakarnog korten čelika koji je u kontrastu sa belom omalterisanom fasadom glavne zgrade biblioteke. Enterijeri biblioteke su čisto bele boje i imaju tri različite vrste prozora koji plave prostore sa prirodnom svetlošću i omogućavaju prolaznicima dobre poglede na unutrašnjosti.


Ugaoni prostori za čitanje, radni prostori i prijemni deo su smešteni u blizini ovih velikih prozora tako da imaju najveće koristi od njih i količine prirodne svetlosti koja prodire u enterijer biblioteke.

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;