INFONET-468X60-BANNER

Nova centralna biblioteka otporna na zemljotres u Krajstčerču

28.04.2015. | Inhabitat

Danski arhitektonski biro Schmidt Hammer Lassen Architects je nedavno predstavio svoj pobednički projekat za Novu centralnu biblioteku u Krajstčerču, Novi Zelenad.


Projektovana da zameni teško oštećenu staru Centralnu biblioteku, ova energetski efikasna struktura otporna na zemljotrese je jedan od ključnih projekata u okviru plana oporavka grada nakon razornih zemljotresa 2010. i 2011. godine. Nova biblioteka će pokrivati površinu od 12.000 metara kvadratnih - što je skoro dvostruko veća površina od stare biblioteke.

Plan oporavka Krajstčerča predviđa „zeleniji, više pristupačniji grad sa kompaktnim gradskim centrom i snažnim identitetom“. U skladu sa tom vizijom, danska arhitektonska firma je projektovala Novu centralnu biblioteku kao vitalno, fleksibilno i prijatno čvorište za društvene delatnosti.

Nova centralna biblioteka Krajstčerča će biti vodeći model za gradsku mrežu biblioteka i smeštaće mnoge zatvorene i otvorene višenamenske prostorije koje će se koristiti za programe od izložba do performansi.

Projekat biblioteke odražava društvene i kulturne tradicije Ngai Tahu, maorskog plemena na Novom Zelandu, sa svojom paletom zemljanih materijala - kao što je izloženi beton i drvo - koja crpi uticaje iz pejzaža ove zemlje.

Obilati stakleni otvori pružaju predivne poglede iz biblioteke na gradski trg sa katedralom i plave unutrašnjost biblioteke sa prirodnom svetlošću. Izgradnja projekta predviđene vrednosti od 85 miliona američkih dolara se očekuje da počne krajem ove godine, a njeno otvaranje je zakazano za 2017. godinu.

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;