INFONET-468X60-BANNER

Klasična fasada u viktorijanskom stilu krije parking garažu u San Francisku (video)

07.04.2015. | Inhabitat

Ova neverovatna rasklapajuća fasada u viktorijanskom stilu krije garažni prostor iza sebe u San Francisku. Kori i Benu Mekmils iz kompanije McMills Construction je bio potreban parking prostor za svoje stanare, ali pošto je njihova nekretnina smeštena u istorijskom delu grada, gradske vlasti im nisu dozvolile da sruše fasadu kako bi postavili veliku parking garažu. Umesto toga, oni su angažovali arhitektonski biro Beausoleil Architects da konvertuje fasadu (sa postojećim drvenim i staklenim elementima) u rasklapajuće panele koji se otvaraju i zatvaraju i na taj način propuštaju vozila u veliku garažu.

Prema propisima urbanističkog i arhitekonskog zavoda grada San Franciska sve prednje fasade u istorijskim delovima grada moraju ostati netaknute, i da svaka promena mora biti u skladu sa standardima za rehabilitaciju istorijskih zgrada. Ovo je suštinski značilo da arhitektama nije bilo dozvoljeno da razruše prvobitnu fasadu u prizemlju zgrade, koju odlikuju štrčeći trostrani prozori.

Njima je, međutim, zaista bio potreban parking prostor. Njihovo rešenje je bilo da odvoje staru fasadu zgrade od konstrukcije iza i da je postave na betonske temelje (koji su je učinili još više otpornijom na zemljotrese), uklone prizmene konstruktivne elemente i zatim pretvore fasadu u garažna vrata.

Svi postojeći fasadni materijali su u suštini podeljeni na odvojene ramove i sada se pokreću u skladu preko dva podna montirana hidraulička aktivatora koji rotiraju vrata na šarkama. Kada uđete u garažu, praktično vam je nemoguće da zamislite da je to nekada bilo prizemlje ove stare viktorijanske kuće, koje sada smešta četiri parking prostora.

Iznad pogledajte video snimak garažnih vrata sastavljenih od fasadnih panela u akciji.

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


TEKSTOVI /iz kategorije/


VEKA-300X250-BANNER

Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;