IZOLACIJA-468X60-BANNER

Prirodno ventilisana MM kuća je lepo tropsko utočište u Sajgonu

06.04.2015. | Arch Daily

Ova prirodno ventilisana kuća u predgrađu Sajgona spolja izgleda kao skromna kuća na plaži, ali je unutra zapravo pametno osmišljeni prostor koji iskorišćava prednosti tropske klime.

Arhitektonski biro MM++ Architects je projektovao kuću kao otvoreni prostor sa minimalnim granicama između enterijera i eksterijera, i sa krovom napravljenim od slojevitog palminog lišća. Projekt crpi inspiraciju iz arhitektonskog oblika kuća na štulama jugoistočne Azije, i deluje kao vizuelni kontrapunkt neoviktorijanskim kućama u okolini.

Kuća se nalazi u predgrađu Sajgona u Vijetnamu, sa mešavinom visokih drveća i biljaka puzavica koje se nalaze u okviru parcele.

Ona poseduje bazen koji pomaže u hlađenju prostora, fasadne elemente od bambusa koji obezbeđuju zaštitu od obilnih padavina koje su tipične za ovo podneblje, debele zidove i krov napravljen od palminog lišća koji zadržava unutrašnje prostore hladnim.

Arhitekte su optimizovale narodno graditeljstvo koje reaguje na tropske vremenske uslove i proširili ga sa postojećim principima pasivne gradnje.

Dok prozori punih spratnih visina unose prirodnu svetlost u enterijer i obezbeđuju spoj sa okolinom, pozicija stepeništa između dnevne sobe i spavaćih soba iznad stvara trajnu unakrsnu ventilaciju kroz zidove od reciklirane cigle.

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;