INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Najzeleniji most u Barseloni će biti popločan sa betonom koji sija u mraku i izjeda smog

23.03.2015. | Dezeen

Most Sarajevo u Barseloni će uskoro dobiti veliku zelenu rekonstrukciju čija kruna će biti beton koji sija u mraku i izjeda smog, zeleni zidovi prepuni bujne vegetacije, kao i LED osvetljenje.

Infrastrukturna rekonstrukcija je projektovana od strane španskog arhitektonskog biroa BCQ i deo je plana gradskih vlasti u Barseloni da transformiše most u privlačnu novu kapiju grada. Energetski samodovoljni most će imati i ulogu gradskog trga sa novim mestima za sedenje koja su zasenčena.

Most Sarajevo je najseverniji komad infrastrukture koji se proteže iznad Avinguda Meridijana, južnog autoputa koji donosi saobraćaj u glavni grad Katalonije. Upadljiva lokacija povišenog mosta je motivisala gradsko veće da transformiše strukturu u ekološki prihvatljivi zeleni prag u Barseloni. Renovirani most će poboljšati kvalitet vazduha i služiti kao pešačko mesto za susret između dva naselja.

Projekat biroa BCQ će doneti dramatičnu promenu Sarajevskom mostu, koji je trenutno dosadan i nezaštićen prelaz lišen zelenila, i obložiće strukturu sa zelenim zidovima i pergolama. Popločanje mosta će biti zamenjeno sa fotokatalitičnim betonom, samočišćećim materijalom koji oksidira zagađivače i čisti vazduh.

Kako bi napravili most samodovoljnim elementom infrastrukture, arhitektonski biro BCQ ga je osvetlio sa LED rasvetom i foto-luminiscentnim elementima ugrađenim u beton.

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;