INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Gotička Bakarna kuća spaja savremeni dizajn sa srednjovekovnim uticajem u Rumuniji

16.03.2015. | Arch Daily

Harmonično integrisanje savremene arhitekture u stare centre može biti težak zadatak, ali je bukureški arhitekta Radu Teaca uspešno ostvario taj balans na primeru Bakarne kuće inspirisane gotikom.

Projekat je smešten u starom rumunskom gradu Sibinju, sa parcelom koja je okružena srednjovekovnom arhitekturom koja datira do renesansnih i barkonih perioda. Projekat arhitekte odaje počast ovim postoječim arhetipima uz održavanje minimalističke i savremene estetike.

Minimalizam je bio ključni element u projektovanju Bakarne kuće. U tom cilju, arhitekta Teaca je obložio dvovodni krov kuće i fasadu u vertikalne trake od tamnog bakra koje naglašavaju vertikalnost kuće i dodaju „gotičku“ atmosferu.

Bakar će razviti predivnu patinu kako stari vremenom. Dugačke vertikalne trake zastakljivanja dopunjuju bakarnu fasadu i prostiru se od krova do prizemlja.

Za razliku od tamne fasade, Bakarna kuća poseduje svetao enterijer sa belim zidovima i stepenicama, crnim akcentima i drvenim podovima. Višespratni autrijum i stepenište dele kuću u dva volumena i osvetljava unutrašnjost preko krovnih svetlarnika. Spratovi su građeni u maniru polu-nivoa kako bi se održao kontinnuirani i neprekidni osećaj prostora.

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;