INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Zeleni radni i stambeni prostor u obliku ambara

11.03.2015. | Inhabitat

Spolja gledano, ovaj ambar izgleda kao bilo koji drugi ambar tipičan za američko podneblje, ali u stvarnosti je on delom radionica i delom stambeni prostor. Objekat nazvan Barndominium (neprevodiva igra reči) je kombinovani radni i stambeni prostor u Čapel Hilu, Teksas, projektovan za par koji se povlači na selo iz užurbane gradske vreve Hjustona.

Projekat je inspirisan odriživom arhitekturom i tipologijom seoskih objekata, odajući poštu tradicionalnom narodnom stilu Teksasa. Arhitektonski biro LoJo iz Hjustona je takođe inkorporirala širok spektar zelenih funkcija u ambar/kuću uključujući i ventilisanu fasadu zarad prirodne ventialcije, pasivni dizajn i izolaciju od recikliranog teksasa.

Barndominium je dugačka i uska zgrada nalik ambaru sa fasadom od rveta i kosim krovom. Jedna polovina zgrade je zauzeta sa radionicom dvostruke spratne visine, a druga polovina je apartman. Niži spratovi smeštaju kuhinju, trpezariju i dnevnu sobu, a kancelarija, spavaća soba i kupatilo se nalaze na spratu.

Stambeni prostor je orijentisan ka severu i jugu, što mu omogućava obilje dnevne svetlosti tokom dana i prelepe poglede na imanje od 20 hektara. Radionica je okrenuta ka severu i uživa u difuznoj prirodnoj dnevnoj svetlosti, što je dobro za radne ambijente.

Stambeni deo zgrade ima svoj privatni KGH sistem koji drži odvojeno vazduh od radioničkog prostora, koji koristi više pasivnih tehnika ventilacija kako bi obezbedio cirkulaciju vazduha iz operabilnih prozora smeštenih na istočnoj strani.

Reciklirana termoizolacija od teksasa je korišćena u svim zidovima i krovu zgrade, dok ventilisana fasada koristi obloge od drveta. Ova drvena obloga, koja je blago udaljena od zgrade, omoguća cirkulaciju vazduha oko kuće, održavajući prijatne temperature unutar nje.

Ventilisana fasada takođe skriva oluke od pogleda. Izdugnuta iznad zemlje kako bi se omogući prostor za pristup vodovodnim, mehaničkim i električnim instalacijama, povišeni dom izbegava probleme povezane sa visokim sadržajem gline koji se nalazi u zemljištu u Teksasu.

Teksaški par je angažovao biro LoJo kako bi projektovao njihovu radionicu-kuću u Čapel Hilu, koji se nalazi jugoistočno od Hjustona. Vremenom će par izgraditi i kuću pored njihovog ambara, ali oni su želeli da imaju radni-životni prostor prvo kako bi mogli odmah da ga koriste.

Nakon izgradnje stambene kuće, ambar će nastaviti da se koristi kao radionica, ali će se životni prostor u njemu koristiti kao prostor za goste. Sve do tada, ambar/kuća je divan primer malog životnog prostora i modernog radnog prostora smeštenog u više tradicionalnom arhitektonskom prostoru.

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;