INFONET-468X60-BANNER

Kuća Časnog Krsta štedi energiju sa pasivnim dizajnom i prirodnom ventilacijom

09.03.2015. | Dornob

Kuća Časnog Krsta, delo arhitektonskog biroa Thomas Balaban Architecte, je aluminijumom obloženi dom smešten u Montrealu, Kanada, koji optimizira prirodno osvetljenje i ventilaciju.

Arhitekte su se izborile sa uskom parcelom okretanjem tradicionalne vertikalne hijararhije dvospratne kuće i izbacivanjem niza prostora iz volumena kuće. Dobijeni prostor je uspeo da stane i da se ističe u komšiluku.

Glavna zabrinutost arhitekata je bilo obezbeđivanje optimalne količine prirodnog osvetljenja u enterijeru kuće. Ovo je bilo izazovno zbog uske parcele, jer je okružena kućama sa obe strane, pa su oni odlučili da postave dnevnu sobu na spratu kako bi poboljšali prodor direktne sunčeve svetlosti u sobe u kojima je ono najpotrebnije. Unutrašnji prostor je otvoren tako da uvlači prirodnu svetlost u centar kuće uz obezbeđivanje optimalne količine privatnosti.

Kuća poseduje dvorište koje pomože u prirodnoj ventilaciji kuće. Južna fasada poseduje obilje zastakljenih elemenata, povećavajući solarni dobitak zimi, dok sevetna fasada ograničava prodor prirodne svetlosti u enterijer. Termalna masa zračućih betonskih podova pomaže u ublažavanju spoljašnjih temperaturnih promena.

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;