INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Harpun kuća je lepo projektovana kompaktna montažna kuća u Portlandu

28.01.2015. | Inhabitat

Harpun kuća u Portlandu, SAD, je moderan primer održivosti manjeg obima, kompaktnog stanovanja i montažne izgradnje. Projektovana i izgrađena od strane arhitekte Meta Kirkpatrika iz biroa Design for Occupancy, trospratna kuća izričito odgovara njegovom životnom stilu.

Sve što je potrebno za udoban život je tu - sve efikasno upakovano u 65 metara kvadratnih prostora. Kuća je izgrađena sa strukturno izolovanim panelima (SIP) i nalazi se na maloj ugaonoj parceli koja ima taman toliko prostora da se u njoj smesti i radni vrt. Kuća je nagrađena sa LEED Platinum sertifikatom.

Kada su Met i njegova partnerka odlučili da žele svoj dom, pronašli su malu parcelu u jugoistočnom delu Portlanda. Oni su već živeli u maloj kući i nisu želeli da povećaju svoju kvadraturu, već da je naprave pametnijom.

Kuća ima kompaktan projekat na svakom spratu. Najniži nivo je nezvršeni podrum sa ostavom, dok prizemlje sadrži kuhinju, trpezariju, dnevnu sobu i kupatilo.

Poslednji sprat poseduje spavaću sobu za par sa povišenim krevetom iznad plakara. Zeleni krov pored spavaće sobe pruža privatni spoljašnji vrt. Skladištenje je pametno osmišljeno unutar kuće, a mnogi unutrašnji elementi imaju dvostruku svrhu.

Harpun kuća je izgrađena od prefabrikovanih SIP panela sa ukupnim dimenzijama od 8,5m širine i 8,5m dužine, i sa visinom od 5 metara. Visoki plafoni i obilje dnevne svetlosti pružaju domu osećaj prozračnosti i osvetljenosti.

Kuća takođe poseduje trostruko zastakljene prozore, drvene podove napravljene od FSC sertifikovanih proizvoda, toplotnu pumpu za vodu, i zeleni krov. Pošto dom zauzima samo mali deo parcele, ostalo je obilje prostora za baštu, koja proizvodi mnogo voća i povrća, od koji se većina čuva u podrumu za korišćenje zimi.

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;