INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Šatorom prekrivena kuća u Tokiju stvara privatnu osenčenu baštu

22.01.2015. | Inhabitat

Mi smo zvanično preimenovali Kodaira-šu kuću u „Šatorsku kuću“. Ova malena kuća u Kodairi u Tokiju je delo arhitektonskog biroa Suppose Design Office i prekrivena je sa ceradom sa ulične strane.

Šator se proteže od krova do ulice gde stvara privatni vrt za porodicu sa kliznim prozorima i vratima koji otvaraju dnevni boravak u potpunosti kao otvorenom prostoru, što na neki način stvara urbano kampovanje. Pored neposredne veze sa otvorenom baštom, Šatorska kuća takođe uživa u osenčenom, provetrenom prostoru i dnevnoj svetlosti preko velikih krovnih svetlarnika.

Dvospratna kuća se proteže na 93 metara kvadratna i nalazi se na ugaonoj parceli u stambenom bloku. Vlasnici su želeli mali vrt i dvorite za njihovu decu, ali bez odricanja privatnosti. Providna cerada, koja se proteže od krova do ulice, stvara pokriveni prostor pored kuće koji isupnjava njihove želje savršeno.

Spolja gledano, prolaznici teško mogu videti šta se dešava iza cerade, tako da porodica može spokojno da uživa u bašti i dnevnoj sobi. Klizni prozori i vrata mogu biti otvoreni kako bi se dobila neposredna veza sa otvorenim prostorom. Šator takođe deluje kao zastor protiv sunca, održavajući prijatne temperature sa prirodnom ventilacijom.

U prizemlju kuće se nalazi otvoreni prostor sa dnevnom sobom na nižem nivou od ostatka prizemlje, kuhinjom, trpezarijom i jedinim kupatilom u kući. Linearno stepenište vodi do prvog sprata i privatnih soba.

Za razliku od zapadnjačkih domova, spavaće sobe na spratu su u suštini jedna velika otvorena soba. „Glavna spavaća soba“ za roditelje se nalazi na daljoj strani, u sredini je „spavaća soba“, a na bližoj strani je radna soba sa stolom.

Ove sobe su u suštini niše bez pravih zidova ili vrata, a dugački plakar na jednoj strani zida pruža skladišni prostor za sve stvari porodice. Krovni svetlarnici pružaju obilje prirodne svetlosti, koja preplavljuje i prizemlje kroz šupljine u ploči.

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;