INFONET-468X60-BANNER

Vodotoranj pretvoren u minimalistički moderni dom

15.01.2015. | Arch Daily

„Chateau d’eau“ je izvanredan dom napravljen u starom, zapuštenom vodotornju u malom gradu Stenokerzel u Belgiji. Arhitektonski biro Bham Design Studio je istorijsku strukuturu u moderna dom uz očuvanje originalne industrijske konstrukcije i pažljivim ubacivanjem retkih životnih elemenata.

Vodotoranj se sastoji od šest spratova, od kojih svaki sadrži fascinantni životni i radni prostor. Projekat renoviranja ovog vodotornja je intrigantno, izazovno i neočekivano - pravi potez umeća projektovanja.

Prizemlje je otvoreni ulazni prostor koji ima samo malo stepenište koje ukazuje na bogati životni prostor iznad. Prvi sprat samo sadrži mehaničku opremu i prostor za skladištenje.

Otvorena gostinska spavaća soba i malo kupatilo čine drugi sprat. Sledeći sprat smešta glavno kupatilo kuće, gde je centralni element samostalni utonuli tuš okružen sa kadom, klozet šoljom i duplim umivaonikom.

Vitko stepenište vodi do spavaće sobe, još jedne jednostavne prostorije ukrašene sa velikim ogledalom koje preseca prostor na pola. Pored ogledala se nalazi spiralno stepenište koje vodi do dnevnog boravka na gornjem spratu.

Veliki dnevni boravak, u koji se ulazi kroz mali cilindar u sredini, pruža prekrasne poglede na okolno područje. Suptilna i ogoljena kuhinja, trpezarija i dnevni boravak plutaju iznad hodnika na nižem nivou.

Obilje otvorenog prostora podstiče stanovnike da razmišljaju na beskrajne seoske pejzaže izvan, ili niskoleteće avione koji sleću na susedni aerodrom.

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;