INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Konzolna dvotrupna kuća se naginje nad obalom Nove Škotske

18.12.2014. | Arch Daily

Suočeni sa ekstremnom primorskom klimom u Novoj Škotskoj, arhitektonski biro MacKay-Lyons Sweetapple Architects je projektovao ovu konzolnu dvotrupnu kuća za četvoročlanu porodicu.

Kuća se sastoji od čelične konstrukcije sa drvenim omotačem, a može se pohvaliti sa geotermalnim hidrauličnim podnim sistemom grejanja i obilnim zastakljivanjem koje pruža obilje dnevne svetlosti i poglede na zapanjujući pejzaž.

Kuća je osmišljena kao par „dvogleda“, a dva paviljona takođe podsećaju na trupove brodova koji su povišeni tako da omoguće prolazak užurbanim talasima ispod njih.

Konzole od deset metara su pridržane sa betonskim temeljima koji omogućavaju da morska voda slobodno teč bez bojazni da će izazvati bilo kakvo oštećenje objektu. Vertikalne elementi od 2,5 metara napravljeni od drveta pružaju dodatnu zaštitu enterijeru.

Duboki konzolni prepusti stvaraju sklonište i hlad, dok prozori od poda do plafona na stranama doma uvode prirodnu svetlost u svaki ugao kuće. Tretirani drveni blok obložen sa horizontalnim letvicama od 10cm koji spaja dva „trupa“ sadrži ulazni foaje, betonsko jezgro i kuhinju. Trupovi sadrže dnevnu sobu, trpezariju, kupatilo i spavaće sobe.

Dvotrupna kuće je objekat koji poštuje svoje prirodno okruženje, oslanja se na njega i zadržava određeni nivo energetske nezavisnosti pošto se zagreva geotermalnim putem.

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;