INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Energetski efikasna kuća od konoplje i nabijene zemlje u Australiji

02.12.2014. | Inhabitat

Konoplja je pre imala jako lošu reputaciju, ali vremena se konačno menjaju. Australijski arhitektonski biro Stefen Welsch Architects je predstavio svoj projekat kuće za tri generacije napravljene od kombinacije nabijene zemlje, drveta i hempkreta.

 

Hempkret (hempcrete) je biokompozitni materijal napravljen od unutrašnjeg drvenastog jezgra od biljke konoplje pomešane sa vezivom na bazi kreča, i on je jedan on najodrživijih građevinskih materijala na svetu. Zidovi konoplje imaju poroznu površinu koja reguliše vlagu unutar i omogućava prostor za disanje, a može se i pohvaliti sa gomilom drugih pogodnosti takođe.

Kuća od konoplje u Melburnu je u stvari dvostruka spojena porodična kuća koja deli dvorište i koja je izgrađena u kombinaciji ziodova i ploča od nabijene zemlje, drveta i hempkreta. Projekat je dobio energetski rejting od 8 zvezda i poseduje pasivni solarni dizajn.

Zidovi imaju veliku termalnu masu i izolaciju zahvaljujući nabijenoj zemlji i hempkretu, materijali koji se sve više koriste od strane ekološki svesnih graditelja. Hempkret se pravio od drvenastog jezgra od industrijske konoplje, lako ga je nabaviti, ima veoma nizak otelovljen energetski otisak i potencijal da učini zid ugljenično neutralnim.

Kuća od konoplje i nabijene zemlje u Melburnu, Australija, pruža odličan primer za održivi dizajn koji, zahvaljujući pametno osmišljenom dvorištu, maksimizuje prodor prirodne svetlosti, a pored toga je uparen sa nizom mera za uštedu vode i energije.

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;