INFONET-468X60-BANNER

Novi istraživački centar Botaničke bašte u Denveru raste poput moderne piramide

26.11.2014. | Archpaper

Nova Naučna piramida (Science Pyramid) Botaničke bašte u Denveru, SAD, je originalni novi simbol za park koji takođe podstiče očuvanje i istraživanje. Održiva piramidalna struktura je projektovana od strane biroa Burkett Design i spaja arhitekturu sa okružujućom prirodom. Prelepa izdižuća zgrada oponaša planine u regionu i obezbeđuje ogromni novi centar za posetioce i istraživače.

Naučna piramida je projektovana da se harmonizuje sa svojom okolinom. Njen oblik podseća na ogromne planine Kolorada, dok se njena površina odnosi više direktno na samu Botaničku baštu u Denveru. Heksagonalni cementni paneli oblažu fasadu, oponašajući pčele u botaničkoj bašti sa svojim oblikom saća.

Fasada je prekrivena sa panelima Swisspearl koji deluju kao zaštita od kiše koja preusmerava vodu dalje uz sprečavanje toplotne dobiti, održavajući unutrašnjost hladnom. Zaštita od kiše takođe štiti UV otpornu barijeru na površini zgrade.

Šestougaoni paneli se sastaju u centralnoj staklenoj kičmi, koja proliva svetlost u eneterijer, pored toga što služi i kao ulaz. Stakleni element je prenešen kroz ceo krov, sa šestougaonim isečcima koji formiraju mini svetlarnike. Unutra će biti prikazivane izložbe koje prikazuju botaničko istraživanje i konzervaciju, pored oblasti za posetioce.

Postavljena na proplanku između različitih vrsta drveća, Naučna piramida je u centru staza bašte i funkcioniše kao centralno mesto susreta većine staza. Inovativni novi centar dopunjuje krajolik Kolorada, a takođe stvara ugodni prostor za izložbe.

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;