INFONET-468X60-BANNER

Vanmrežna škola u Malaviju izgrađena korišćenjem transportnih kontejnera

24.11.2014. | Arch Daily

Zgrade napravljene korišćenjem transportnih kontejnera mogu da imaju značajne probleme, što i uglavnom imaju, po pitanju izolacije. Ali je arhitektonski biro Architecture for a change (A4AC) iz Johanesburga nedavno izgradio centar zajednice i školu u Malaviju od transportnih kontejnera koji imaju za cilj da ublaže ovo sa otvorenim dizajnom. Biro je takođe postavio sistem sakupljanja kišnice i solarne panele kako bi se omogućilo školi da funkcioniše vanmrežno.

„Legson Kayira“ društveni centar i osnovna škola je jednostavna struktura, kako spolja, tako i iznutra. Sa 380 metara kvadratnih, ona se sastoji od dve učionice, velikog centralnog dvorišta i tribina. Zgrada se prvenstveno koristi za podučavanje dece, ali takođe služi i kao centar za obuku odraslih, vikend tržnica i društveni centar.

Škola je izgrađena u okviru radionice arhitekonskog biro A4AC u Južnoj Africi, a potom je dostavljena do Malavija. Tokom izgradnje, biro je koristio brojne transportne kontejnere kao osnovni građevinski materijal i dodao je lagani čelični ram i krov. Biro je takođe uklonio delove kontejnera i postavio perforirane zidove kako bi podstakao prirodnu ventilaciju.

Pored toga, veliki deo zidova u učionicama se može otvoriti oko šarki kako bi se unutrašnji prostor pretvorio u polu-otvoreni prostor, dok mreže pomažu u blokiranju direktne sunčeve svetlosti. krovovi su postavljeni pod uglom kako bi kanalisali kišnicu u oluke i odatle u rezervoare za skladištenje vode. Krovovi takođe smeštaju solarne panele koji pružaju energiju za unutrašnje osvetljenje, kao i za laptop i projektor, koji se koristi za prikaz filmova i utakmica.

„Legson Kayira“ društveni centar i osnovna škola je završena početkom ove godine. Sve u svemu, gradnja na licu mesta je trajala samo osam nedelja.

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;