INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Zen i umetnost pojednostavljenog pametnog termostata

16.09.2014. | Gizmag

Tim koji stoji iza Zen termostata veruje da uređaji koji pokušavaju da pojednostave stvari za korisnike tako što uzimaju u obzir različite podatke na kraju završe kao komplikovaniji i pretrpani uređaji sa opcijama koje se ne koriste. Upravo je zbog toga Zen termostat dizajniran sa stvarno jednostavnošću u vidu, kako u formi, tako i u funkciji.

Opšta ideja iza termostata Zen je odbacivanje nekih karakteristika koje se mogu naći u drugim uređajima, kao što su Nest i Lyric. Oni uče navike stanara ili prate stanare preko aplikacija na pametnom telefonu i prilagode se u skladu sa time. Kreatori Zen termostata se priklanjaju više tradicionalnijem modelu termostata, omogućavajući korisnicima da kontrolišu temperaturu ručno i preko unapred određenog rasporeda, ali bez da sam uređaj pretpostavlja šta to sami korisnici žele.

Naravno, termostat Zen je povezan sa internetom, omogućavajući korisnicima da kontrolišu temperaturu preko svog pametnog telefona sa bilo kog mesta gde postoji internet konekcija. Zen je takođe osmišljen kao otvoreni sistem, sa Wi-Fi ili ZigBee povezivanjem i kompatibilnošću sa pametnim kućnim sistemima poput Apple HomeKit.

Što se tiče estetike samog uređaja, jednostavnost je ključni element dizajna, takođe. To je samo mali LED ekran koji prikazuje temperaturu i tastere potrebne za kontrolu. Svi elementi su dizajnirani da izblede kada se ne koriste, ostavljajući za sobom samo jednostavnu crnu ili belu kutiju na zidu.

Pored toga, termostat se montira na zidu uz pomoć magnetnog sistema, što olakšava njegovo skidanje iz bilo kog rzaloga, kao što je recimo zamena četiri AA baterija (što bi trebalo da se desi jednom u dve godine). On može da funkcioniše neprekidno ukoliko je C-žica dostupna.

Tim iza termostata Zen ga je predstavio na portalu Indiegogo kako bi sakupoli potrebnih 50.000 dolara za izbacivanje uređaja na tržište. Podržavaoci zainteresovani za naručivanje termostata pre vremena ga mogu dobiti po ceni od 99 dolara dok traje popust za rano naručivanje. Posle toga cena skače na 150 dolara, a konačna maloprodajna cena će biti 199 dolara (što je 50 dolara manje od termostata Nest). Ukoliko sve ispadne u redu, isporuka će početi od januara 2015. godine.

Video snimak o Zen termostatu na engleskom jeziku ispod priža jasniju sliku i više informacija o Zen pametnom termostatu.

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;