INFONET-468X60-BANNER

Budući simboli Beograda?!

25.06.2014. | Milana Pejić | Blic

Privremeni organ je pre formiranja gradske vlasti stavio van snage studiju koja je ograničavala visinu objekata, čime su investitori iz Emirata dobili zeleno svetlo da u Savamali grade toranj visok 210 metara u sklopu „Beograda na vodi“. Ovo znači da prepreka više nema ni za Miroslava Miškovića i Milana Beka koji su planirali da Beograd obogate tornjevima visine 144, odnosno 250 metara.

Tako je kompanija „Delta holding“ još 2007. godine predstavila projekat koji je obuhvatao izgradnju poslovno-hotelskog tornja na 35 spratova na Novom Beogradu površine 110.000 kvadrata. Projekat vredan 150 miliona evra trenutno je stopiran, a iz ove kompanije nismo dobili odgovor da li je zaustavljanje radova imalo veze s visinom tornja, kao ni da li planiraju da ga ponovo aktiviraju.

Kompanija Miroslava Miškovića je i na Autokomandi zamislila da zapara oblake tako što bi se uz tržni centar našle i dve kule visine 102 metra. Upravo zbog visine gradnja ovih objekata nije dozvoljena, ali je odobren projekat tržnog centra „Planet“ na čak 200.000 kvadrata, čija je izgradnja trebalo da počne u proleće 2013.

Slična sudbina zadesila je i biznismena Milana Beka, koji je planirao da u Luci Beograd uzdigne poslovno-komercijalnu zgradu od čak 250 metara. Problemi oko konverzije zemljišta Luke stopirali su skoro sve planove na ovoj lokaciji, pa je tako i sudbina tornja ostala nepoznata. Ni iz Luke Beograd nismo dobili odgovor na pitanje kakvi su dalji planovi.

Studija štitila gradsku vizuru

- Studija visokih objekata jeste imala svojih mana, ali vodila je računa o gradskim vizurama, zaštiti životne sredine i kulturnih dobara. Njeno ukidanje povlači i formiranje novih kriterijuma za planove detaljne regulacije. Problem je razlog zbog kojeg je ona ukinuta, jer bi to značilo da ovde bilo koji projekat koji se ne uklapa u regulativu zahteva njenu promenu umesto prilagođavanje projekta - kaže Vesna Cagić, predsednica Društva arhitekata Beograda.

S druge strane, ukoliko izraelska kompanija „Plaza centres“ dobije neophodne dozvole, Beograd će u Ulici kneza Miloša dobiti kulu visine od oko 100 metara.

- Projekat je nekoliko puta odlagan, između ostalog, i zbog studije visokih objekata. Tokom svih ovih godina otakako je „Plaza“ ušla na srpsko tržište, blisko sarađujemo s gradskim vlastima kako bismo ispunili sve neophodne propise, ali se nadamo da će ta procedura u budućnosti biti brža. Drago nam je da je studija ukinuta jer smatramo da to na prvom mestu koristi građanima, a onda i investitorima - kaže za „Blic“ Rabio Shihab, glavni direktor kompanije, i dodaje da za početak čekaju odobrenje Sekretarijata za saobraćaj, koji još nije odobrio projekat.

I iz kompanije „Real holding“, koja posluje kao posrednik grčke „QS investment“, koja gradi „Jugoslaviju“, pozdravili su odluku da se studija stavi van snage.

- Studija je i ranije trebalo da bude ukinuta jer je služila kao izgovor da se nekom zabrani gradnja, što je otvaralo mnoge malverzacije. Sad kada je studija ukinuta, nema više prepreka i videćemo odluku Komisije za planove, gde nam projekat stoji još od februara - rekao nam je Rajan Rajačić ispred „Real holdinga“.

Nezavisno od studije, zeleno svetlo već su dobili domaća kompanija „Napred“ i ruska „PSP - Farman“, koje će na Novom Beogradu podići nebodere. „Napred“ će uz stambeni blok i tržni centar podići kule bliznakinje od 75 metara, a očekuje se da radovi budu gotovi sredinom 2015. godine. Rusi takođe uveliko grade stambeno-poslovni blok „West 65“, čija će kula sa čak 146 metara visine biti najviši gradski obakloder, bar dok se ne izgradi „Toranj na vodi“.

Mogući budući simboli Beograda:

1. KULA BEOGRAD NA VODI

POSLOVNA KULA
Lokacija: Savamala
Visina: 220 metara
Investitor: arapska kompanija „Igl Hils“
Status: u planu, odobreni projekti

2. LUKA BEOGRAD

VIŠENAMENSKI OBLAKODER
Lokacija: Dorćol
Visina: 250 metara
Investitor: Milan Beko
Status: obustavljeno

3. DELTA TORANJ

POSLOVNO-HOTELSKI TORANJ
Lokacija: Novi Beograd
Visina: 144 metra
Investitor: „Delta holding“ (Miroslav Mišković)
Status: obustavljeno

4. DELTA ŠOPING MOL

ŠOPING CENTAR S DVE KULE
Lokacija: Autokomanda
Visina: 102 metra
Investitor: „Delta holding“ (Miroslav Mišković)
Status: tržni centar u planu, od kula se odustalo

5. HOTEL JUGOSLAVIJA (KEMPINSKI)

HOTEL
Lokacija: Zemun
Dve kule visine 137 metara
Investitor: grčka kompanija „QS Investment“
Status: u izgradnji (čeka se odobrenje projekta za kule)

6. WEST 65

STAMBENO-POSLOVNI KOMPLEKS
Lokacija: Novi Beograd
Poslovna kula visine 146 metara
Investitor: ruska kompanija „PSP - Farman holding“
Status: u izgradnji

7. NAPRED, BLOK 41

STAMBENO-KOMERCIJALNI KOMPLEKS
Lokacija: Novi Beograd
Dve kule visine 75 metara
Investitor: domaća firma „Napred“
Status: u planu (odobren projekat)

8. BELGRADE PLAZA (MUP)

VIŠENAMENSKI KOMPLEKS
Lokacija: Savski venac
Visina nepoznata, ali se procenjuje na oko 100 metara
Investitor: izraelska kompanija „Plaza centres“
Status: u planu, čeka se odobrenje projekta

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;