INFONET-468X60-BANNER

Održiva koliba projektovana po uzoru na vigvam

20.05.2014. | Gizmag

Indijanska plemena su dugo koristili vigvame kao polu-trajna skloništa, a slični domovi u obliku kupole koji se sastoje od jednostavnog okvira koji je prekriven materijalom služe kao dom nekim afričkim nomadskim plemenima i danas. Ima smisla onda što je arhitekta Entoni Gibon vukao inspiraciju iz oblika vigvama dok je projektovao kolibu Nook: modernu, održivu kolibu koja može da se postavi u neravnim terenima, a koja čak može i da pluta po vodi.

Kutak (Nook) je najvaljena kao alternativa malim kolibama i može da posluži kao kućni studio, kancelarija, radionica, hotelska jedinica, ili možda čak i kao mala kuća. U standardnoj varijanti kuća meri 6 metara u prečniku, sa visinom od 3,7 metara, mada je arhitekta spreman da prilagodi ove dimenzije klijentima. Projektant je takođe zamislio veliku verziju koja poseduje drugi sprat.

Nama u redakciji Gradjevinarstva.rs, stvarni oblik kolibe Nook više liči na tipi (oblik šatora) nego na klasični vigvam, ali projektant navodi vigvam kao inspiraciju - a ipak tipi je samo privremeno sklonište nalik šatoru - tako da nema potrebe da cepidlačimo oko drevnih nomadskih stambenih oblika.

Koliba Nook se sastoji od drvenog rama, a prekrivena je sa drvenim lestvicama, za koje se Gibon nada da će biti izgrađeni od drveta iz koje god oblasti da je koliba postavljena. Drvene lestvice su postavljene pod uglom kako kiša ne bi upadala unutar kolibe, a one su pokretljivi u nekim delovima i mogu se otvarati radi prirodne ventilacije.

Ukoliko se koristi kao kancelarija, Kutak može da ima radni sto i roletne, a takođe može biti opremljen sa toaletom i tuš kabinom, kao i sa krevetom. Krov je napravljen od nekoliko staklenih delova koji propuštaju obilje prirodne svetlosti u enterijer.

Arhitekta Gibon kaže da je koliba Nook pogodna za upotrebu na negostoljubivom terenu, i da može da se postavi na padinama, primorskim oblastim i u šumama. Ona čak može i da pluta u mirnoj plitkoj vodi, zahvaljujući recikliranim kontejnerima koji su postavljeni ispod kolibe i služe kao ponton.

Kutak je još uvek koncept u ovom trenutku, tako da praktični detalji nisu još predstavljeni. Međutim, arhitekta Gibon se nada da će koliba biti masovno proizvođena u nekom trenutku u budućnosti, i navodi da sledeći koraci mogu biti opremanje kolibe sa održivim tehnologijama kao što su solarni paneli i kompostni toalet.

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;