INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Podesive žaluzine omogućavaju optimalno dnevno osvetljenje za portugalsku kuću Miramar

14.05.2014. | Inhabitat

Portugalski arhitektonski biro e348 architects je nedavno predstavio sofisticiranu savremenu kuću u Portugalu sa rešetkastim drvenim žaluzinama koje se optimizuju i prilagođavaju količinskim varijacijama mediteranskog sunca tokom cele godine. Prilagodljivi balkon kuće odgovara na promenu godišnjih doba uz istovremeno pružanje dodatnog prostora za rastuću porodicu.

Balkon u obliku slova L je napravljen od termički izolovanih žaluzina od bora, koje su u vidu sklopivih panela i omogućavaju prodor prirodne svetlosti i ventilacije u unutrašnjost kuće, kao i zadržavanju toplote u zimskim mesecima. Žaluzine su odvojene od glavnog tela objekta perforiranim zidom, koji zarobljava vazduh i pomaže u izolovanju porodičnog doma tokom zimskog perioda.

Kuća je opremljena sa velikim prozorima od poda do plafona koji oivčuju tri zida koja vode do balkona zaštićenog sa roletnama. Klizna staklena vrata se otvaraju sa terase i vode u veliki dnevni prostor na prvom spratu.

U celom enterijeru kuće zastupljeni su zidovi bele boje koji poboljšavaju protok prirodne svetlosti kroz prostor. Kako bi dodali iluziju većeg prostora od 275 metara kvadratnih kuće, stakleni paneli su spostavljeni duž hodnika, dok kružne čelične stepenice vode do biblioteke i poslovnog prostora na gornjem spratu.

Trospratna kuća ima postavljene solarne panele na krovu, koji dodatno iskorišćavaju prednost pozicioniranja kuće i njen najjači prirodni resurs - sunce. Solarni paneli na krovu proizvode električnu energiju za potrebe doma, kao i toplu vodu.

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;