INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Kuća „Nannup“ vas približava prirodi, mada ne previše blizu

22.04.2014. | Gizmag

Kuća „Nannup“, projekat arhitektonskog biroa Iredale Pedersen Hook Architects, poseduje pažljiv balans između omogućavanja bližeg kontakta njenih vlasnika sa prirodom, uz istovremeno sprečavanje da ta ista priroda u potpunosti preuzme kontrolu.

Kuća je podignuta na štulama kako bi se izbegle opasnosti koje uključuju lokalne divlje svinje, otrovne zmije i poplave, a takođe poseduje održivu tehnologiju kao što su solarni paneli i sistem reciklaže otpadne vode.

Kuća je završena 2013. godine, i kao što joj ime sugeriše, nalazi se u ruralnom gradu Nanupu u Zapadnoj Australiji. Jednospratna kuća poseduje neobičan cik-cak oblik kome se pristupa preko čeličnih rešetkastih rampi.

Ona je u velikoj meri montažna i poneki reciklirani materijal je korišćen u izgradnji, uključujući jarah (obično drvo eukaliptus) i drveće koje je lokalno za područje Zapadne Australije. Korišćenje ovih materijala pomaže u uklapanju robustnog doma u okviru lokalne sredine.

Unutrašnjost kuće se sastoji od dnevne sobe i trpezarije, kuhinje, dve spavaće sobe, radne sobe, velike terase i vešarnice. Arhitektonski biro Iredale Pedersen Hook Architects je imao praktični pristup projektovanju kako bi zaštitio lokalnu životnu sredinu.

Putni prilaz ide duž ivice parcele, na kojoj bi svakako morala postojati razdelna linija vegetacije koja sprečava širenje šumskih požara, smanjujući na taj način oštećivanje lokalne životne sredine. Pored toga, korišćeni kameni materijali za izgradnju pristupnog puta su vađeni na licu mestu, a na njihovom mestu su zasađene lokalne biljne vrste.

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;