INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Kuća Fantazija smeštena na štulama u škotskoj visoravni

18.02.2014. | Dezeen

Francuski vizuelni umetnik Benoa Šalan (Benoit Challand) je kombinovao vizuelni jezik Le Korbizijeovskih kuća i skulptura Santijago Kalatrave kako bi formirao viziju futurističke samoodržive kuće na štulama.

Nazvana „Roost House“, konceptualna ideja kuće je prikazana u nizu realističnih ilustraciju u udaljenoj lokaciji u Škotskoj. Ona bi bila izdignuta nekoliko spratova iznad zemlje na ugaonoj strukturi nalik skelama.

Benoa Šalan je projektovao kuću imajući u vidu Vilu Savoj i Cabanon, dve najpoznatije kuće arhitekte Le Korbizijea, kao i niz umetničkih skulptura španskog arhitekte Santjago Kalatrave.

Prema umetniku, kuća će generisati svo potrebno grejanje i električnu energiju. „Korišćenjem gomile novih tehnologija, u smislu izgradnje i inženjeringa ekoloških sredstava, ova kuća bi trebalo da bude potpuno autonomna“, rekao je on.

Spoljašnji i unutrašnji zidovi kuće su na ilustracijama prikazani obloženi sa drvetom. Isturene podne ploče formiraju balkone oko oboda kuće, dok je vernakularni krov u nagibu prekriven sa solarnim panelima.

Stanovnici bi mogli da pristupe zgradi penjanjem na merdevinama koje izazivaju vrtoglavicu (nisu prikazane na ilustracijama). Tu bi takođe bila vetroturbina nakačena za donju stranu najnižeg sprata.

Prostori unutar kuće su zamišljeni tako da sadrže izbor legendarnih komada nameštaja, uključujući i ležaljku LC4, delo Le Korbizija, Pjera Žanere i Šarlote Perijen, kao i LCW stolicu Čarlsa i Rej Ims.

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;